Selektor Španije opet oduševio: Evo što je rekao igračima prije finala s Englezima

0
Radiosarajevo.ba
Selektor Španije opet oduševio: Evo što je rekao igračima prije finala s Englezima

Najbolji savjet koji španski selektor Luis de la Fuente može dati svojim igračima dok se pripremaju za susret s Engleskom u finalu Eura 2024. jeste da ostanu vjerni svom identitetu igranja zabavnog fudbala.

Španija je na Euru nanizala šest uzastopnih pobjeda, uključujući preokret protiv Francuske u polufinalu. Učinili su to bez žrtvovanja svog napadačkog stila, mentaliteta i samopouzdanja za koje De la Fuente vjeruje da im moraju ostati vjerni za nedjeljni okršaj.

"Ako mi nismo Španija, nemamo šanse", rekao je De la Fuente na novinarskoj konferenciji u subotu.

Neuspjeh u finalu presudio: Southgate podnio ostavku

"Mnogo smo radili da budemo bolji. Pokušat ćemo se nametnuti u nedjelju tako što ćemo biti mi. Postoje stilovi, načini igre. Imat ćemo i protivnika ispred sebe, ali naša tendencija je očita. Sutra ćemo naravno pokušati igrati u skladu sa svojim snagama. Ali ako ne budemo mogli, bit će zbog posebnih okolnosti igre, to neće značiti da se trend promijenio".

Do sada je Španija u Njemačkoj pružila niz nastupa punih vještine i razmetanja pokazujući kako su se ponovno zamislili u momčad koja zna put do cilja. Uputili su izvanrednih 108 udaraca prema golu, od čega 37 u okvir gola, i to je dokaz kako je De la Fuente razvio svoju momčad u onu koja više ne traži posjed lopte radi posjeda lopte. To su najbolje brojke na turniru i gotovo duplo više od ukupno 66 pokušaja Engleske i 19 pogodaka.

Očekuje se da će finale biti kontrast stilova, ali De la Fuente ne vjeruje da bi se Španija trebala smatrati favoritom.

"Smireni smo. Nikada nismo izgubili perspektivu. Usredotočeni smo na ono što kontroliramo. Znamo da sutra nema favorita, vrlo je izjednačeno. Ostavit ćemo favorite da razgovaraju s kladionicama", rekao je De la Fuente.

"Znamo da, ako ne budemo na razini koju smo dosad pokazali, nećemo imati šanse za pobjedu. Ali znam da je imamo i da ćemo je dati u nedjelju. Ponosan sam što vidim proces koji smo slijedili da bismo došli ovdje. Niko ovoj momčadi nije dao ništa besplatno i imamo pravo biti vrlo ponosni. Postoji sadašnjost i velika budućnost. Vidjeti zemlju predanu ovoj nacionalnoj momčadi je divna stvar", dodao je.

Finalni duel između Španije i Engleske igra se u 21 sat uz direktan prijenos na BHT1, a moći ćete ga pratiti i u tekstualnom prijenosu na portalu Radiosarajevo.ba.

U našoj anketi prognozirajte novog prvaka.

/ Anketa

Ko će biti novi prvak Europe u fudbalu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak