EURO 2024 | Asmir Begović: "Englezi se nisu dobro nosili s očekivanjima, ali rezultat je najbitniji"

1
A. Vatreš
EURO 2024 | Asmir Begović: "Englezi se nisu dobro nosili s očekivanjima, ali rezultat je najbitniji"
Foto: Instagram / Asmir Begović

Finale Europskog prvenstva u fudbalu, koje se igra u nedjelju, 14. jula (21 sat), donijet će novog prvaka Starog kontinenta. Za naslov će se na Olimpijskom stadionu u Berlinu boriti selekcije Španije i Engleske.

Španija je odigrala sjajan turnir, a do finalnog meča došla je preko Francuske, koju je u polufinalu savladala rezultatom 2:1, a prije toga je u knock-out fazi izbacila Gruziju (4:1) i Njemačku (1:1, 2:1 OT). Engleska se pak mučila kroz cijeli turnir, te je nakon produžetaka sa Slovačkom (1:1, 2:1 OT) i penala protiv Švicarske (1:1, 5:3 p) u polufinalu golom u 90. minuti slavila protiv Nizozemske (2:1).

Ogroman pritisak

Finalni meč je za portal Radiosarajevo.ba najavio bivši golman bh. reprezentacije Asmir Begović (37), koji je skoro cijelu igračku karijeru proveo u Engleskoj.

Pogledajte gradilište u centru grada: Počela obnova glavne sarajevske saobraćajnice

Pogledajte gradilište u centru grada: Počela obnova glavne sarajevske saobraćajnice

"Turnir je bio vrlo interesantan. Dosta dobrih utakmica smo gledali. Reprezentacije koje su u finalu su bile među favoritima, tako da nije neko iznenađenje. Mislim da Španija igra najbolje na ovom prvenstvu, od prve utakmice. Englezi su se malo borili kroz grupu i namučili do finala, ali u jednoj utakmici se sve može desiti", rekao je Begović za Radiosarajevo.ba.

Iako su stigli do finala, očekivanja engleske javnosti od momčadi Garetha Southgatea bila su veća.

Lamine Yamal, glavna uzdanica Španije

"Oni su očekivali bolju igru. Očekivanja u Engleskoj su uvijek velika, pritisak je ogroman, pogotovo ove godine, gdje su se smatrali glavnim favoritima s ovom grupom i generacijom igrača. Opravdano, jer imaju igrače svjetske klase. Možda se nisu nosili s tim očekivanjima kako treba, ali na kraju je rezultat najbitniji, prošli su i kako se turnir približavao kraju sve su bolje igrali. Na ovakvim takmičenjima je bolje igrati dobro na kraju nego na početku".

Podrška nacije

Kao što je slučaj s većinom, Španija je na Begovića ostavila najbolji utisak. Zbog toga im daje prednost u finalu.

"Španci su najbolja ekipa i igraju najbolji fudbal, tako da jesu favoriti u finalu, ali Engleska ima iskustvo i kvalitet, te će Španiji biti vrlo teško. Vidjeli smo Španiju protiv Francuske, nema tu puno razlike, to su najbolje ekipe na turniru i u njihovim duelima odlučuju neki mali detalji ili neka individualna greška. Englezi ulaze u finale s velikim samopouzdanjem. Imat će veliku podršku navijača i cijele nacije, te nas sigurno čeka zanimljiva i dobra utakmica".

Osvrnuo se Begović i na nastupe naših susjeda Hrvatske i Srbije, od kojih je imao veća očekivanja.

Englezi u polufinalu izbacili Nizozemce

"Kad gledate kvalitet reprezentacije Hrvatske, oni su sigurno mogli više, bar da prođu grupu. Nije ih sreća pogledala ovaj put, a nije im bilo ni jednostavno. Srbijanci isto mogu biti razočarani svojim nastupom, za razliku od Slovenije, koja je napravila odličan rezutat. Od Hrvatske i Srbije se očekivalo više", dodao je Begović za Radiosarajevo.ba.

Begović je trenutno bez kluba nakon što mu je istekao ugovor s QPR-om, te je fokusiran na svoju golmansku Akademiju.

Njegov kamp dolazi i u Sarajevo 3. i 4. augusta, a prijave je moguće izvršiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije