EURO 2024 | Večeras ćemo dobiti novog prvaka: Španija ili Engleska?

0
Radiosarajevo.ba
EURO 2024 | Večeras ćemo dobiti novog prvaka: Španija ili Engleska?
Foto: UEFA / Španija i Engleska igraju za naslov

Europa će večeras dobiti novog fudbalskog prvaka. Za naslov će se od 21 sat u Berlinu boriti selekcije Španije i Engleske.

Španija je tri puta bila prvak Europe (1964, 2008, 2012), a večeras će igrati peto finale.

Engleskoj je ovo drugo finale u historiji, nakon što su u prethodnom 2021. godine poraženi nakon penala od Italije.

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

Španija je u grupnoj fazi zauzela prvo mjesto ispred Italije, Hrvatske i Albanije. Pobijedili su Hrvatsku s 3:0, a Italiju i Albaniju s po 1:0.

Zatim su u osmini finala slavili protiv Gruzije rezultatom 4:1, u četvrtfinalu su nakon produžetaka bili bolji od domaćina Njemačke s 2:1, a identičnim rezultatom su u polufinalu pobijedili Francusku.

"Smireni smo. Nikada nismo izgubili perspektivu. Usredotočeni smo na ono što kontroliramo. Znamo da sutra nema favorita, vrlo je izjednačeno. Ostavit ćemo favorite da razgovaraju s kladionicama', rekao je Luis de la Fuente, selektor Španije i dodao:

"Znamo da, ako ne budemo na razini koju smo dosad pokazali, nećemo imati šanse za pobjedu. Ali znam da je imamo i da ćemo je dati u nedjelju. Ponosan sam što vidim proces koji smo slijedili da bismo došli ovdje. Niko ovoj momčadi nije dao ništa besplatno i imamo pravo biti vrlo ponosni. Postoji sadašnjost i velika budućnost. Vidjeti zemlju predanu ovoj nacionalnoj momčadi je divna stvar".

Engleska je u grupi bila prva ispred Danske, Slovenije i Srbije. Savladali su Srbiju s 1:0, odigrali 1:1 s Danskom, te 0:0 sa Slovenijom.

U osmini finala su nakon produžetaka izbacili Slovačku s 2:1, u četvrtfinalu su poslije penala pobijedili Švicarsku, da bi u polufinalu rezultatom 2:1 slavili protiv Nizozemske.

"Ne vjerujem u bajke. Ja vjerujem u snove. Imali smo velike snove, ali onda morate ostvariti te stvari i boriti se. Naravno, bila bi to lijepa priča, ali moramo to zaslužiti. Morate biti u kasnijim fazama turnira da biste mogli naučiti kako pobjeđivati ​​u tim velikim utakmicama, a mi to učimo. sada sam prošao kroz puno takvih velikih noći. Sutra nemam straha šta bi se moglo dogoditi, jer sam sve prošao. Želim da igrači osjete tu neustrašivost jer ako se ne bojimo izgubiti, to nam daje veće šanse za pobjedu", kazao je Gareth Southgate, selektor Engleske.

Duel Španije i Engleske direktno će prenositi BHT1, a moći ćete ga pratiti i u tekstulanom prijenosu na portalu Radiosarajevo.ba.

U našoj anketi glasajte ko će biti novi prvak.

/ Anketa

Ko će biti novi prvak Europe u fudbalu?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije