Na današnji dan: Safet Sušić pobijedio Španiju i upisao se u historiju

J. M.

Ime Safeta Sušića zlatnim slovima je upisano u historiju bh. fudbala. Legendarni "Pape" izabran je za najboljeg fudbalera stoljeća u BiH, a jedini je kao selektor odveo našu selekciju u završnicu nekog velikog takmičenja.

U periodu od 1977. do 1990. godine Sušić je odigrao 54 utakmice za reprezentaciju Jugoslavije i postigao 21 gol, učestvovao na dva Mundijala i jednom Europskom prvenstvu. Nezaboravne su tri hat-tricka u utakmicama protiv Rumunije, Italije i Argentine, no ovaj put se podsjećamo utakmice kojom se Sušić upisao u historiju jugoslovenskog fudbala.

Na današnji dan prije 36 godina – 7. juna 1984. – u La Línei u Andaluziji, na krajnjem jugu Španije, odigrana je prijateljska utakmica između domaće "Crvene furije" i reprezentacije Jugoslavije. Bio je to posljednji test za obje selekcije uoči Europskog prvenstva u Francuskoj koje je otvoreno pet dana kasnije - 12. juna 1984.

Obje reprezentacije su finalni turnir Eura izborile u infarkt završnici kvalifikacija: Španci su u posljednjoj utakmici trebali pobjedu sa 11 golova razlike protiv Malte, što su i uspjeli (12:1), na očaj direktnog rivala – selekcije Nizozemske.

Baždarević zaustavlja slobodan udarac Carrasca (Twitter)

Jugoslavija je uspjeli pobijediti Bugarsku 3:2 golom Ljubomira Radanovića u 90. minuti u legendarnoj utakmici na Poljudu ("ljudi, pa je li to moguće"), nakon što je Safet Sušić dva puta zatresao mrežu, a golman Zoran Simović čudesno zaustavio nebrojene "zicere" protivnika.

U La Lineu su "Plavi" stigli osokoljeni pobjedom u prijateljskoj utakmici s Portugalom (3:2) u Lisabonu, susretu koji je obilježio Sušić. Samo pet dana kasnije, legenda Koševa obilježila je meč i protiv Španije u La Linei.

Samo što je sudija Barbaresco dao znak za početak utakmice, uslijedio je napad Jugoslavije po krilu preko Šestića koji je loptu ubacio u šesnaesterac. Tamo su nespretno reagirali domaći igrači, nakon nekoliko odbijanja, lopta je došla do Sušića koji je s nekih 12 metara oštrim udarcem savladao slavnog Luis Miguela Arconadu.

Desilo se to u 21. sekundu utakmice čime je Sušić postao najbrži strijelac za reprezentaciju Jugoslavije u historiji! Do ovog Sušićevog pogotka, rekorder je bio Milan Galić, igrač beogradskog Partizana, inače rođen u Bosanskom Grahovu, koji je 31. maja 1959. na Stadionu JNA u Beogradu na meču protiv Bugarske (2:0) postigao vodeći gol za Jugoslaviju u 27. sekundi utakmice.

Do kraja utakmice u La Linei rezultat nije promijenjen, baš kao što niko nije oborio Sušićev rekord do raspada bivše zajedničke države. Safet Sušić je upisan u historiju kao najbrži strijelaca za reprezentaciju Jugoslavije (1920-1992).

Nažalost, dvije pobjede u pripremnim utakmicama za Euro bile su uvod u debakl pulena Todora Veselinovića na Europskom prvenstvu u Francuskoj – tri poraza, uz gol razliku 2:10. Paradoksalno, pobijeđeni protivnici u pripremnim utakmicama otišli su daleko u Francuskoj – Španija do finala, a Portugal do polufinala.

Španija – Jugoslavija 0:1

La Línea, 7. juni 1984, Stadion Municipal, Gledalaca 20.000. Vrijeme sparno, teren pogodan za igru. Sudija: Enzo Barbaresco (Italija).

Strijelac: 0:1 Sušić (1).

Španija: Arconada, Goikoetxea (Julio Alberto), Gordillo, Camacho, Maceda, Urquiaga, Gallego, Senor (Sarabia), Victor Munoz, Carrasco, Santillana. Selektor: Miguel Munoz.

Jugoslavija: Simović (Ivković), Hadžibegić, Katanec, N. Stojković (Čop), Zajec, Baždarević, Šestić, D. Stojković (Miljuš), Sušić, Halilović (Radanović), Zl. Vujović (B. Cvetković). Selektor: Todor Veselinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak