Male su šanse da pogodite koga je portugalski selektor stavio na prvo mjesto najboljih nogometaša

0
Radiosarajevo.ba

Gotovo u pravilu su nogometni izbori čista formalnost jer se obično zna ko će pobijediti, ali ponekad se dogode iznenađenja.

Svakako je iznenađenje, i to poprilično, to što je Lionel Messi osvojio nagradu za najboljeg igrača svijeta po izboru FIFA-e za 2023. godinu.

Nije sporno da je Messi zaslužio sve nagrade za 2022. godinu jer je osvojio naslov prvaka svijeta i imao dobru sezonu u PSG-u, ali nije jasno kako je on izabran kao "The Best" i za prošlu godinu kada je od ljeta u Americi i igra polurevijalni nogomet?

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Jedan Erling Haaland osvojio je Ligu prvaka, englesko prvenstvo i FA Kup, te zabio najviše golova od svih. Bio je doduše jako blizu Messiju u izboru i izgubio u fotofinišu.

Ipak, jedna je vijest posebno odjeknula, a kaže da je portugalski selektor Roberto Martinez stavio je Hrvata Marcela Brozovića na prvo mjesto svoje liste kojom je glasao za najboljeg nogometaša na svijetu, piše portal Direktno.

Goal.com: Marcelo Brozović

Odmah se postavlja pitanje zašto je po njemu baš hrvatski veznjak bio igrač koji je obilježio prošlu sezone, a ne, primjerice, osvajač nagrade Lionel Messi ili drugoplasirani Erling Haaland? Odgovor je ponudio sam Martinez.

"Individualne nagrade subjektivna su stvar i one proizlaze iz momčadi. Brozović je imao dobru i zanimljivu sezonu i po meni minimalno je važno to što nije osvojio titule. On predstavlja stil igre kakvim je Hrvatska igrala na Svjetskom prvenstvu, a tu snimku treba sačuvati i pokazivati generacijama koje dolaze. Bio je uspješan i s Hrvatskom i s Interom", objasnio je Martinez.

Lionel Messi osmi put najbolji igrač svijeta prema izboru FIFA-e

Lijepa je ovo pohvala za Brozovića koji je u Katru uzeo broncu, spada u 2022. godina, a sa Interom igrao finale Lige prvaka i tijesno izgubio od Manchester Citya. Ujedno je ovo potvrda da pohale ponekad dođu sa adrese koju niko ne očekuje.

Roberto Martinez nije bilo ko. Ovaj 50-godišnji Španjolac poznato je trenersko ime, vodio je Everton, Wigan i Swansea u Premier ligi.

Šest godina bio je selektor jake Belgije, te je od lani selektor Portugala. To su vrlo ozbiljne reference i utoliko pohvale Brozu nose još veću težinu. Zanimljivo, Martinez nije bio jedini koji je Brozovića stavio na prvo mjesto. Isto je učinio i kosovski selektor Primož Gliha, ali je on puno manje poznato ime, pa je to prošlo donekle "ispod radara".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak