Klub kojeg su osnovali švicarski studenti možda osvoji Ligu prvaka

Radiosarajevo.ba
Klub kojeg su osnovali švicarski studenti možda osvoji Ligu prvaka

Sportskim fanaticima, pogotovo "calciostalgičarima", nije strani pojam da Atalanta dominira. U Serie A nakon 33 kola prikupili su 70 bodova, ispred njih su samo Lazio (71) i Juventus (77), a igraju još i Ligu prvaka, koju ako nastave u ovoj formi igrati mogu i osvojiti.

Hit italijanske lige u samo dvije godine uspio je izgraditi imidž respektabilnog europskog kluba u kojem je Hrvat Mario Pašalić stasao u jednu od zvijezda.

O tome koliko je jaka napadačka mašinerija jasno govori podatak da su zaslugama "BosancaJosipa Iličića, Duvána Zapate i Luisa Muriela izjednačili rekord italijanske lige star 68 godina, piše portal Direktno.

Sva tri napadača u jednoj sezoni postigla su više od 15 pogodaka.

Momčad iz Bergama oformili su švicarski studenti odnosno migranti još davne 1907. godine.

Klub je od samih početaka bio u Bergamu, a prvu ligu zaigrali su tek 1929. godine. Od većih sportskih uspjeha treba istaknuti osvajanje italijanskog Kupa 1963. godine, polufinale Kupa pobjednika kupova 1988. godine te participacija u Intertoto kupu 2001.

Klub iz grada koji broji tek nešto više od 120.000 stanovnika imao je crno razdoblje od 90-ih pa gotovo do današnjeg doba. Atalanta se većinu sezona borila za opstanak, a u tom razdoblju tri puta su ispadali u Serie B (2002.–03., 2004.–05.  i 2009.–10.).

Upravo je u toj posljednjoj sezoni 2009./2010. klub vodio Antonio Conte koji se zadržao na trenerskoj poziciji samo četiri mjeseca. 

Atalanta je ne tako igrala i protiv našeg Sarajeva, prije dvije godine. To je bilo u drugom pretkolu Europske lige. Nakon sjajnih 2:2 u Bergamu, na Koševu je naš šampion 2. augusta 2018. izgibio 0:8. 

Više o ovoj sjajnojh ekipi koju ćemo u augustu gledati u završnici Lige prvaka koju mogu i osvojiti pročitajte OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak