Fudbalski svijet izgubio legendu: Preminuo jedan od najvećih veznjaka svih vremena

0
Radiosarajevo.ba

Johan Neeskens, dio Ajaxove ekipe i reprezentacije Nizozemske koje su izumile "totalni fudbal" u 70-im godinama prošlog stoljeća, preminuo je u dobi od 73 godine, javio je Nizozemski fudbalski savez.

"S Johanom Neeskensom, nizozemski i međunarodni fudbalski svijet gubi legendu", stoji u saopćenju Saveza, dodajući da je spomenuti preminuo u nedjelju od neodređene bolesti.

Neeskens se općenito smatra jednim od najboljih veznjaka svih vremena, igrao je s Johanom Cruyffom u Ajaxu, potom i Barceloni, a u španskog velikana se kasnije vratio i kao pomoćni trener Franku Rijkaardu.

Nermin Bise uputio potresan apel: "U Buturović Polju je kataklizma. Molim vas pomozimo ljudima"

Neeskens je za Nizozemsku odigrao 49 zvaničnih utakmica i postigao je 17 golova, a nakon igračke karijere je ostao u fudbalu i radio kao trener, a zatim menadžer igrača.

Zajedno s Cruyffom bio je dio Ajaxa koji je osvojio tri Europska kupa na početku 1970-ih, a također je bio i član nizozemske reprezentacije koja je dva puta zaredom stigla do finala Svjetskog prvenstva 1974. i 1978. godine.

Osvojio je 14 trofeja od čega Kup kralja i Kup pobjednika kupova s Barcelonom, a i dva puta je bio šampion SAD-a kao član New Yorka Cosmosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak