Preminuo Sven-Goran Eriksson: Legenda engleskog nogometa i 'zlatne generacije'

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Sven-Goran Eriksson: Legenda engleskog nogometa i 'zlatne generacije'
Foto: Printscreen / Sven Goran Eriksson

Bivši engleski selektor Sven-Göran Eriksson preminuo je u 76. godini, saopštila je njegova porodica. Eriksson je bolovao od raka pankreasa i početkom godine otkrio da mu preostaje maksimalno godinu dana života.

"Preminuo je Sven-Göran Eriksson," navodi se u saopštenju porodice. "Nakon duge bolesti, SGE je preminuo jutros kod kuće, okružen porodicom."

U saopštenju su navedeni najbliži ožalošćeni: kćerka Lina; sin Johan sa suprugom Amanom i unukom Sky; otac Sven; djevojka Yanisette sa sinom Alcidesom; te brat Lars-Erik sa suprugom Jumnong.

Velika potraga u BiH: Nestala 12-godišnja djevojčica

Velika potraga u BiH: Nestala 12-godišnja djevojčica

Porodica je zatražila poštovanje njihove želje za privatnim tugovanjem i da se ne kontaktiraju.

Eriksson je postao prvi strani selektor engleske nogometne reprezentacije 2001. godine, predvodeći "zlatnu generaciju" igrača kao što su David Beckham, Steven Gerrard, Wayne Rooney i Frank Lampard.

Tokom svoje karijere, vodio je niz renomiranih evropskih klubova kao što su Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria i Lazio.

Eriksson je napustio englesku reprezentaciju nakon Svjetskog prvenstva 2006. godine, a potom je trenirao Meksiko i Obalu Slonovače, kao i engleske klubove Manchester City i Leicester City.

Zbog zdravstvenih problema, povukao se sa pozicije sportskog direktora švedskog kluba Karlstad u februaru 2023. godine.

Nakon što je obznanio dijagnozu raka, Eriksson je ostvario svoju dugogodišnju želju kada je vodio Liverpool Legends u humanitarnom meču protiv Ajaxa na Anfieldu u martu. Taj trenutak je opisao kao "apsolutno predivan" i "veliku uspomenu" u svom životu, uz pobjedu Liverpoola 4-2.

Eriksson je poslao oproštajnu poruku i rekao je da se nada da će biti zapamćen kao "dobar čovjek". "Imao sam dobar život. Mislim da se svi bojimo dana kada ćemo umrijeti, ali život je također i o smrti," rekao je u dokumentarcu 'Sven' na Amazon Prime.

Dodao je: "Morate naučiti da to prihvatite kakvo jeste. Nadam se da će ljudi na kraju reći: 'Da, bio je dobar čovjek,' ali svi to neće reći."

"Osmijehnite se, ne tugujte. Hvala svima, trenerima, igračima, publici, bilo je fantastično. Brinite o sebi i svom životu. Živite ga. Zbogom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije