Čudesan završetak jedanaesteraca: Odbranio penal i počeo slaviti, a onda uslijedio šok

0
Radiosarajevo.ba
Čudesan završetak jedanaesteraca: Odbranio penal i počeo slaviti, a onda uslijedio šok

Nevjerovatan rasplet imala je uzvratna utakmica prvog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu, u kojoj je sjevernoirski Glentoran ugostio maltešku Gziru United i na kraju ispao iz daljeg takmičenja, u raspucavanju udaraca sa 11 metara, u kojem su Maltežani slavili sa 14-13.

Ali, dramatično je bilo i prije "ruleta" penala. Prva utakmica odigrana na Malti završila je rezultatom 2-2, a u 18. minuti je Bobby Burns propustio iskoristiti kazneni udarac za domaću ekipu. Gzira je u 67. minuti povela pogotkom Macule, da bi se u 13. minuti sudijske nadoknade Burns iskupio za neiskorišteni kazneni udarac te postigao pogodak kojim je poslao utakmicu u dodatnih 30 minuta, piše Jutarnji.hr.

Pogodaka u produžetku nije bilo pa se pristupilo izvođenju udaraca s 11 metara. Nakon što su se izredala sva desetorica igrača, a potom svoje udarce s bijele tačke izveli i golmani, odluke o pobjedniku nije bilo, jer je rezultat bio 11-11.

Gradačac digao glas protiv femicida: 'Nećemo zaboraviti ni Halidu, ni Nizamu, ni Amru...'

Gzira je imala prednost, jer su njeni igrači stalno bili ti koji su prvi izvodili udarce i stalno pod pritisak stavljali protivnike. Tako je Wilkinson, koji je bio precizan u prvoj seriji, pogodio i za vodstvo Maltežana 12-11. Ponovo je na red došao Jay Donnelly koji je u prvoj seriji pucao za Glentoran.

U 12. seriji je golman Gzire David Cassar pogodio u koju će stranu pucati domaći napadač i odbranio je njegov udarac te pohrlio u zagrljaj svojim suigračima. Ali, nije primijetio da je lopta, zbog rotacije koju je dobila, nastavila svoj put prema mreži i prešla gol crtu, tako da ni nakon 12 izvedenih penala nismo dobili pobjednika.

Ipak, u 14. seriji Cassar je odbranio udarac Leona Boyda i time Gziri osigurao plasman u drugo kolo kvalifikacija u kojem će malteška ekipa igrati protiv luksemburškog Dudelangea.

Inače, bila je to najduža serija penala u historiji UEFA-inih takmičenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak