Atalanta dočekuje Sarajevo: Prije 33 godine bh. klub im je oteo europski trofej

J. M.
Fudbaleri Sarajeva u četvrtak igraju prvu utakmicu 3. kola kvalifikacija Europa lige protiv Atalante na Mapei stadionu u Reggio Emiliji.

Boljim poznavaocima fudbala poznato je da ovo neće biti prvi okršaj Atalante s nekim bh. klubom. Prije 33 godine, u sezoni 1984-85, Atalanta je nastupala u Mitropa ili Srednjoevropskom kupu, praocu svih europskih klupskih takmičenja.

Mitropa kup je igran u periodu od 1927. do 1992. godine, a učestvovali su klubovi iz Austrije, Mađarske, Čehoslovačke, Italije i Jugoslavije, u kratkom periodu i Rumunije i Švicarske.

Tokom '80-ih godina prošlog stoljeća važilo je nepisano pravilo da u Srednjoevropskom kupu igraju ekipe koje su te sezone ušle u Prvu ligu fudbalskih prvenstava zemalja učesnica. Kako je Atalanta osvojila prvo mjesto u italijanskoj Seriji B u sezoni 1983-84, "plavo-crni" su osim Serije A izborili i plasman u Mitropa kup.

Predstavnik Jugoslavije bila je bugojanska Iskra, novi prvoligaš, a na listi učesnika našli su se i čehoslovački Banjik iz Ostrave te mađarska Békéscsaba.

Ekipa Iskre iz Bugojna koja je osvojila SE kup (Ven)

Zanimljivo da Banjik nije bio novi čehoslovački prvoligaš nego ekipa kojoj je za dlaku izmaklo mjesto u Kupu UEFA, pa se uprava kluba iz Ostrave odlučila za nastup u SE kupu kako bi održala kontinuitet europskih utakmica.

Igralo se po dvokružnom bod sistemu, a Atalanta je bila prvi favorit, predvođena zvijezdama kakve su Šveđanin Glenn Strömberg (tek stigao iz Benfice) i budući asovi Juventusa Marino Magrin i Marco Pacione.

Nakon što su obje utakmice prvog kola okončane remijem (Békéscsaba-Iskra 1:1, Atalanta-Banjik 0:0), uslijedila je utakmica koja je, pokazat će se, riješila pitanje pobjednika takmičenja.

Na tek sagrađeni stadion Jaklić u Bugojnu, 7. novembra 1984. godine, stigla je Atalanta, a meč je prenosila TV Sarajevo za cijelu Jugoslaviju. U prvom poluvremenu mreže su mirovale da bi u nastavku Bugojanci slomilio bunker Italijana i zabilježili pobjedu 2:0.

Na revanš u Bergamu, u predzadnjem 5. kolu SE kupa, 3. aprila 1985. godine,. Iskra je stigla s tri boda više od Atalante i Banjika, ali i serijom loših rezultata u Prvenstvu Jugoslavije koji su klub iz Bugojna doveli pred ispadanje iz Prve lige.

Čovjek odluke na stadionu Atleti Azzurri d'Italia u Bergamu bio je Glenn Strömberg, Atalanta je savladala Iskru 1:0 i odložila odluku o promociji pobjednika SE kupa.

U posljednjem kolu 24. aprila 1985. godine Atalanta je odigrala samo 2:2 na svom terenu protiv Békéscsabe pa su Bugojanci mogli početi sa slavljem. Tri dana kasnije, na gostovanju u Ostravi odgovarao im je poraz do šest golova razlike.

No, Iskra je golom Damira Vrabca izborila remi (1:1) u Čehoslovačkoj i stigla do europskog trofeja. Na kraju su Bugojanci podigli pehar sa osam bodova, ispred Atalante (7), Banjika (5) i Békéscsabe (4).

Nažalost, europski trofej skupo je plaćen: Iskra je na kraju sezone ispala iz Prve lige, dok su njeni rivali u SE kupu ostvarili odlične plasmane u domaćim šampionatima: Atalanta je bila 10. u seriji A, Banjik četvrti u Čehoslovačkoj, a Békéscsaba šesta u Mađarskoj.

Sigurno da navijači Sarajeva ne bi imali ništa protiv da se ponovi historija, barem kad je riječ o duelima Atalante protiv bh. klubova, jer bi to značilo da će tim s Koševa nastaviti europsku avanturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak