Na današnji dan: E. Marić, Hadžija, Škija i Jugobanka na otvaranju Mundijala

J. M.
Na današnji dan: E. Marić, Hadžija, Škija i Jugobanka na otvaranju Mundijala
Foto: Pinterest / Oblak pogađa stativu
Baš kao što će u četvrtak oči cijelog svijeta biti uprte u prvu utakmicu Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, tako je prije 44 godine pažnja javnosti bila usmjerena na otvaranje Mundijala u Njemačkoj.

Sudbina je htjela da na današnji dan prije 44 godine reprezentacija bivše Jugoslavije bude rival Brazilu na utakmici kojom je otvoreno 10. Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

Bilo je to prvi put u historiji da Mundijal ne otvara domaćin nego zvanični svjetski prvak, što će biti promijenjeno "povratkom na staro" 32 godine kasnije, također u Njemačkoj 2006.

Jairzinho pred golom Marića - undefined

Jairzinho pred golom Marića (Pinterest)

Tog 13. maja 1974. godine, nakon spektakularne ceremonije otvaranja, na stadionu Wald u Frankfurtu švicarski sudija Rudolf Scheurer izveo je na teren fudbalere Jugoslavije i Brazila pred 62.000 gledalaca među kojima su većinu činili jugoslovenski gastarbeiteri u Njemačkoj.

Selektor "plavih" Miljan Miljanić izveo je tim: Enver Marić – Josip Katalinski – Ivan Buljan, Vladislav Bogićević, Enver Hadžiabdić – Dražen Mužinić, Branko Oblak, Jovan Aćimović – Ilija Petković, Ivica Šurjak, Dragan Džajić.

Upadljivo je da su odbranu držali "leteći Mostarac" Enver Marić i Željini igrači Enver Hadžija Hadžiabdić i Josip Škija Katalinski, dok su na klupi bili asovi Veleža Franjo Vladić i Duško Bajević. 

Iako su za protivnika imali zvaničnog prvaka svijeta, reprezentativci Jugoslavije bili su bolji na terenu i u drugom poluvremenu promašili dvije velike prilike - udarac Šurjaka zaustavio je brazilski golman Leao, dok je Oblak pogodio stativu.

Utakmica je završena bez golova 0:0, a obje reprezentacije su, zahvaljujući ubjedljivim pobjedama nad Zairom, izborili drugu rundu u kojoj se nisu proslavile.

Jugoslavija je takmičenje završila s tri poraza od SR Njemačke, Poljske i Švedske, dok je Brazil okončao Mundijal na, za "karioke nezadovoljavajućem, četvrtom mjestu.

Iz današnje perspektive ova utakmica zanimljiva je zbog još jednog detalja na koji je nedavno ukazao naš kolumnista Elvis J. Kurtović. Glavnu reklamnu poziciju na centru terena, upadljivu stotinama miliona TV gledatelja širom svijeta, zauzimao je baner - Jugobanke!

Jugobanka na centralnom mjestu uz teren - undefined

Jugobanka na centralnom mjestu uz teren

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije