Mercedesov tim F1 za manje od 100 sati napravili uređaj koji pomaže pri disanju

Radiosarajevo.ba
Mercedesov tim F1 za manje od 100 sati napravili uređaj koji pomaže pri disanju

Inžinjeri tima Mercedosovog tima Formule 1 uduržili su se sa klinikama i inžinjerima sa univerziteta u London napravili su uređaje za pomoć pri disanju pacijentima zaraženim novim sojem koronavirusa koji jako brzo može ući u masovnu proizvodnju.

CPAP uređaj ekipa iz Mercedesa je napravila za manje od stotinu sati. Dobio je potvrdu od Agencije za medicinske proizvode, tako tvrde sa Univerziteta u Londonu.

On se koristio u bolnicama u Kini i Italiji za pacijene koji su bili zaraženi COVID-19. Zbog nedostatka respiratora širom svijeta, Mercedoesova ekipa se uključila u ovuu borbu.

"Ovi uređaje će pomoći u spašavanju životu i osigurat će da se ograničen broj respriatora koristi samo u slučajevima kada je zaista potreban", rekao je Mervyn Singer, konsultant sa Kliničkog univerzitetskog centra u Londonu.

CPAP uređaji se koriste da bi držali otvorenim protoke zraka kod pacijenta, da bi dovoljnoo kisika dolazila u pluća. 100 ovih uređaja će se koristiti u Londonu na kliničkim ispitivanjima.

Prema sadašnjim podacima, Mercedes i drugi timovi Formule 1 mogu proizvesti i do 1000 uređaja dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak