Abu Dhabi: Nico Rosberg je svjetski šampion!

Radiosarajevo.ba
Na stazi Yas Marina održana je VN Abu Dhabija, utrka kojom je završena ovogodišnjeg sezona Svjetskog prvenstva Formule 1.

Nico Rosberg (Mercedes) je stigao na finalnu utrku s 12 poena prednosti nad timskim drugom Lewisom Hamiltonom, što znači da je za prvu titulu u karijeri trebao osvojiti najmanje treće mjesto.

Treninzima i kvalifikacijama dominirao je Hamilton, no Rosberg je manje-više kontrolirao situaciju na drugom mjestu, pazeći da ga ne ugrozi neko od vozača Ferrarija i Red Bulla.

Na startu utrke Hamilton je zadržao vodeću poziciju baš kao što je Rosberg sačuvao drugo mjesto. Na isteku prve trećine utrke, nakon što su vodeći prvi put išli u boks, Rosberg se nakratko našao iza Maxa Verstappena (Red Bull), ali ga je uspio obići i otvoriti sebi put ka tituli.

Ostatak utrke prošao je bez mnogo uzbuđenja. Vodeći Hamilton je ubrzavao i usporavao tempo, nadajući se da će tako pružiti šansu nekom od drugih vozača da preteknu Rosberga i otkinu mu koji bod.

Međutim, trud je bio uzaludan. Nico Rosberg je sačuvao živce i u zlatnoj knjizi šampiona F1 pridružio se svom ocu Keke Rosbergu koji je osvojio titulu prije 34 godine.

Rosberg je postao treći Nijemac, nakon Michaela Schumachera i Sebastiana Vettela, koji je postao svjetski prvak F1.

Treće mjesto u Abu Dhabiju osvojio je Vettel, a bodove su osvojili i Verstappen, Ricciardo (Red Bull), Räikkönen (Ferrari), Hülkenberg (Force India), Perez (Force India), Massa (Williams) i Alonso (McLaren).

Konačni poredak za 2016. godinu

Rosberg 385

Hamilton 380

Ricciardo 256

Vettel 212

Verstappen 204

Räikkönen 186

Perez 101

Bottas 85

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak