Amar Bašić, gost muzički urednik na Radiju Sarajevo: 'Imam simpa playlistu'

0
Radiosarajevo.ba

U vremenima kada je na radiju gotovo nemoguće čuti nešto osim izlizanih hitova i modernih pjesama sa top lista, Radio Sarajevo pokrenuo je inicijativu za očuvanje ugrožene muzike u radijskom eteru.

Emisija Moja Playlista je poseban program čiji je cilj promocija manje zastupljenih muzičkih žanrova i ima edukativni i zabavni karakter, a naše slušateljice i slušatelji šalju nam svoje playliste koje zajedno predstavljamo.

Novo izdanje Moja Playlista možete slušati na 90,2 MHz ili putem web streaminga danas, 27. augusta u 16.00 sati, a naš gost muzički urednik je Amar Bašić.

"Imam 41 godinu i živim u Sarajevu, po struci sam prevodilac engleskog jezika, a radim u odnosima s javnošću", kaže gost muzički urednik.

Amar Bašić otkriva i zašto se odlučio odazvati na naš poziv i poslati svoju playlistu.

Od indie rocka do trip hopa: Hana Kovačević, treća gošća muzička urednica na Radiju Sarajevo

"Super mi je koncept u kojem se vraćamo na ono staro organsko dijeljenje muzike, kao 'imam simpa playlistu' ili 'da ti pustim neke bendove pa da čuješ, možda ti se svide'. Vrlo mi je drago učestvovati i nadam se da će se ljudima svidjeti moj izbor", objašnjava gost muzički urednik.

Amar Bašić predstavlja slušateljicama i slušateljima Radija Sarajevo zanimljivu playlistu na kojoj se nalazi indie/alternativna muzika iz različitih dijelova svijeta.

FOTO: Radiosarajevo.ba: Amar Bašić

"Radi se o presjeku raznih ukusa i žanrova, volim muziku koja je angažirana i višeslojna. Sve pjesme na playlisti su nastale nakon 2000-te godine, uglavnom su sa domaćeg tržišta, ali ima i onih sa irskog, libanskog i američkog tržišta", naglašava gost muzički urednik.

Nakon toga, Amar Bašić nam predstavlja prve dvije pjesme koje slušamo u emisiji Moja Playlista.

"Radi se o izvanrednom konceptualnom albumu koji se zove Vodič kroz galaksiju za redikule (2018. godina) splitskog dua koji čine Josip Radić i Branko Dragičević, a nastupaju pod umjetničkim imenom Valentino Bošković.

Napravili su super priču o Bračaninu Valentinu Boškoviću koji je u 17. stoljeću napravio svemirsku raketu i otišao u Svemir, tamo je doživio egzistencijalnu krizu i vratio se na Brač gdje su ga ismijali. Preporučio bih cijeli album, a sad sam izabrao pjesme Leteći pijati i Koloči koje najbolje ilustruju društveni segment albuma", podcrtava gost muzički urednik.

FOTO: Radiosarajevo.ba: Amar Bašić

U nastavku nam Amar Bašić otkriva ko je utjecao na njegov muzički ukus.

"Imam starijeg brata koji se dosta kretao na kulturnoj sceni nakon rata. Alternativna scena je tad bila dinamična, ali se teško moglo doći i do mainstream, a kamoli alternativne muzike. Međutim, on je donosio kasete, a kasnije CD-ove i tako sam stvorio bazu da ne moraš nužno slušati ono što ti se servira. Kasnije je došao Napster i sve te neke druge stvari...", veli naš gost muzički urednik.

FOTO: Radiosarajevo.ba: Amar Bašić

U emisiji saznajemo i kakva je danas koncertna ponuda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, putuje li naš gost muzički urednik na koncerte u regiji i zašto se najbolje pleše na Disco Gripi u Sarajevu.

Voditelj emisije je Emir Saračević, a producent Dino Ćatović.

Moja Playlista emitira se utorkom u 16.00 sati, kao i reprizno srijedom u 12.10 sati te četvrtkom u 16.00 i subotom u 17.00 sati.

Svi ste pozvani pratiti emisiju na 90,2 MHz i pozvati i druge da je slušaju, kako putem radija, tako i putem streaminga, na portalu Radiosarajevo.ba.

Ukoliko i vi želite biti gost muzički urednik na Radiju Sarajevo kliknite na link OVDJE.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak