Znate li koje su ovo novčanice? Bude lijepe uspomene kod svih građana bivše Jugoslavije

1
Radiosarajevo.ba
Znate li koje su ovo novčanice? Bude lijepe uspomene kod svih građana bivše Jugoslavije

Njemačka marka, legendarna valuta i simbol njemačkog identiteta u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, zamijenjena je eurom, a mnogi je se i dalje sjećaju s nostalgijom.

Njemačka marka bila simbol je njemačkog gospodarskog uspona nakon Drugog svjetskog rata.

Kad je ta valuta uvedena u zapadnonjemačkim okupacijskim zonama 21. juna 1948. godine, preko noći su se popunile police u trgovinama. Trgovci su izvadili robu iz skladišta koju su ondje čuvali jer naprosto nisu više imali povjerenja u dotadašnju valutu, njemačku Reichsmarku.

Liga prvaka | Kane i Bayern priredili noćnu moru Jakiroviću, Dinamo posramljen u Munchenu

U idućim desetljećima, marka je postala druga po važnosti valuta u svijetu, nakon američkog dolara. Ali uvođenje marke bio je šok, jer su se ušteđevine građana istopile, za 200 reichsmaraka dobilo se samo 6,50 maraka, a plaće, stanarine i porezi obračunavani su u odnosu jedan naprama jedan. Nestalo je crnog, kompenzacijskog tržišta, a svaki građanin dobio je premiju od 40 maraka i nakon nekog vremena još 20 maraka.

Njemačka marka je ukinuta kao samostalna valuta 1. januara 2002. godine s uvođenjem eura. Do 31. pdecembra 2001. godine, 23:59:59 sati novčanice i kovanice njemačke marke su još bile zakonito sredstvo plaćanja. 

Na Kosovu i u Crnoj Gori njemačka marka je bila korištena kao službena valuta. U mnogim istočno-europskim državama njemačka marka je služila kao neslužbeno sredstvo za plaćanje. Isto tako konvertibilna marka iz Bosne i Hercegovine i Bugarski lev su u omjeru 1:1 vezani uz njemačku marku.

Nedavno se pojavio snimak na Instagramu na kojem su prikazane njemačke marke što je probudilo nostalgiju mnogima koji su svjedočili periodu Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak