Borba za dinar: Promjena valute bi mogla već napetu situaciju u regionu učiniti još eksplozivnijom

0
DW
Borba za dinar: Promjena valute bi mogla već napetu situaciju u regionu učiniti još eksplozivnijom
Foto: PIxabay / Ilustracija / Euri

Kao da nije dovoljno to što euro izaziva mnogo frustracija unutar Europske unije, sada ta valuta postaje politički eksploziv i na Zapadnom Balkanu, piše njemački Suddeutsche Zeitung.

"Ako bi se kao pokazatelj (proeuropske orijentacije) uzimao afinitet prema euru, onda bi Kosovo trenutno bila najeuropskija od šest država Zapadnog Balkana", piše njemački list u izvještaju pod naslovom Borba za dinar, podsjećajući ujedno da na Kosovu, kao i u susjednoj Crnoj Gori, od 2002. godine koriste euro kao sredstvo plaćanja (ranije su koristili njemačku marku).

"Sada, međutim, kosovska vlada planira da načini jedan mali, ali važan korak dalje: euro će 1. februara od nezvanične postati zvanična i jedina valuta. Ta odluka, kao i nekoliko drugih nedavnih odluka kosovske vlade, izazvala je uzbunu u Briselu i Washingtonu", navodi Suddeutsche Zeitung.

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

"Sjedinjene Američke Države i nekoliko zemalja europske unije, uključujući i Njemačku, strahuju da bi promjena valute mogla da ionako veoma napetu situaciju u regionu učini još eksplozivnijom. Jer, proglasiti euro jedinim sredstvom plaćanja na Kosovu znači zabranu drugih valuta – konkretno srpskog dinara."

List podsjeća da je "dinar i dalje uobičajeno sredstvo plaćanja na sjeveru zemlje, gdje živi većina Srba. Mnogi od njih primaju penzije, plate ili socijalna davanja od susjedne Srbije, čija vlada Kosovo ne priznaje kao nezavisnu državu, već je vidi kao sopstvenu otcijepljenu pokrajinu."

Priština ne odustaje

"Vlada u Prištini nedavno je u više navrata demonstrirala da više nije spremna da prihvati to što Srbija ne priznaje suverenitet Kosova", piše njemački list. "Nametnula je obavezu zamjene srbijanskih registarskih tablica kosovskim, a i inaugurisala je albanske gradonačelnike u opštinama s većinskim srbijanskim stanovništvom – oba koraka formalno su legitimna, ali je svaki od njih bio praćen nasilnim nemirima, koje je vjerovatno podstakla vlast u Beograd."

Istovremeno, kako piše list, "Srpska lista, nacionalistička stranka koja dominira na sjeveru Kosova i koju kontroliše Beograd, najavila je otpor uvođenju eura. Prema njima, to je očigledno pokušaj protjerivanja srbijanskog stanovništva 'bez upotrebe oružja'."

Suddeutsche Zeitung prenosi i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao EU da spriječi "dalje provokacije" Prištine, kao i da su europska komisija i američka vlada prije nje, pozvale da se omogući "dovoljno duga tranziciona faza" za promjenu valute.

Ali, kako navodi njemački list, "kosovska centralna banka do sada je insistirala na tome da ona samo sprovodi svoj 'ustavni mandat'. I navodi da na sjeveru Kosova ima dovoljno licenciranih banaka u kojima svaki građanin može da otvori račun u eurima i da prima uplate 'iz bilo koje zemlje'."

"Džaferi je jednostavno u pravu"

Švicarski list piše o izboru Talata Džaferija za premijera Sjeverne Makedonije i ocjenjuje da "ono što je najupečatljivije u vezi s tim izborom, jeste to da gotovo uopšte nije izazvao nikakve talase".

Kurti danas donosi historijsku odluku koja će važiti od 1. februara i neće se dopasti Srbiji?

Kurti danas donosi historijsku odluku koja će važiti od 1. februara i neće se dopasti Srbiji?

List podsjeća je Džaferi pripadnik albanske manjine, koja čini skoro trećinu od 1,8 miliona stanovnika zemlje. Sjeverna Makedonija je, ocjenjuje list, "prešla dug put u pogledu odnosa između etničkih grupa – pravoslavnih Makedonaca i muslimanskih Albanaca. Put je bio trnovit, a neće biti lak ni ubuduće. Ali, ta zemlja na južnom Balkanu sada s pravom može da tvrdi da je uzor kada je riječ o koegzistenciji različitih etničkih grupa."

List navodi da je Džaferi u svom inauguracionom govoru rekao da je njegov izbor "pobjeda za sve građane Makedonije, bez obzira na njihovo etničko porijeklo". Dodao je i da je rušenje tabua također pobjeda države i njenih institucija. "To možda zvuči otrcano, ali s obzirom historiju te zemlje, Džaferi je jednostavno u pravu", zaključuje švajcarski list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije