Uskoro se otvara za saobraćaj: Zavirite u biciklističku avanturu preko mosta kod Počitelja

3
Radiosarajevo.ba
Uskoro se otvara za saobraćaj: Zavirite u biciklističku avanturu preko mosta kod Počitelja

Most u mjestu Počitelj, odnosno odnedavno most 'Hercegovina' otvara se za promet službeno 4. septembra.

Most 'Hercegovina' jedna je od žila kucavica Koridora Vc i konačno je završen. Tako će naša zemlja dobiti novih 11 kilometara autoceste poddionice Počitelj – Zvirovići koja se nalazi u sklopu dionice Počitelj – Bijača čime će BiH dobiti izlaz u Hrvatsku s autoceste.

Inače, most Hercegovina je specifičan po tome što se sve četiri trake autoceste nalaze na jednoj konstrukciji. Ukupna količina materijala ugrađenog u most jest 38.000 kubnih metara betona, 9000 tona armature, 1500 tona kablova za prednaprezanje i 20.000 četvornih metara asfalta i hidroizolacije.

Plenković o kritikama što otvara most Hercegovina: 'Ako je kome krivo, žao mi je'

Izvođač radova na mostu je konzorcij Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd, dok nadzor nad gradnjom vrši kompanija IRD Engineering S.R.L. Izgradnja mosta financirala se iz sredstava osiguranih u sklopu Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Hercegovina jest 32.894.420,75 eura s PDV-om.

Naš čitatelj koji je zaljubljenik u biciklizam, nije mogao odoljeti da među prvima biciklom prijeđe preko mosta i zabilježi zaista impresivne dojmove grandioznog projekta i prirode kojom je okružen.

Jedan od čitatelja portala Hercegovina.info, koji je zaljubljenik u biciklizam, nije mogao odoljeti da među prvima biciklom prijeđe preko mosta i zabilježi zaista impresivne dojmove grandioznog projekta i prirode kojom je okružen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak