Tužne vijesti: Uginula orka Lolita koja je u zarobljeništvu provela 53 godine

0
Radiosarajevo.ba
Tužne vijesti: Uginula orka Lolita koja je u zarobljeništvu provela 53 godine

Lolita, orka koja je živjela u zarobljeništvu u Seaquariumu u Miamiju od 1970. godine, uginula je u petak, 18. augusta popodne, prema informacijama iz ovog objekta.

Lolita je počela iskazivati "ozbiljne znakove nelagodnosti" tokom proteklih nekoliko dana, prema objavi na Instagramu Seaquariuma u Miamiju.

Nakon što je odmah tretirana od strane medicinskog tima, uginula je od "onoga što se vjeruje da je bila bubrežna bolest", kako je saopšteno iz akvarijuma.

Dragičević za Radiosarajevo.ba: Imam imena i drugih ljudi koji su učestvovali u ubistvu mog sina

"Tokija je bila inspiracija svima koji su imali sreću čuti njenu priču, a posebno Lummi naciji koja je smatrala svojom porodicom", navodi se u objavi: "Svi mi koji smo imali čast i privilegiju provesti vrijeme s njom, zauvijek ćemo pamtiti njen prekrasan duh."

Lummi nacija je američko indijansko pleme smješteno na obali savezne države Washington i južne Britanske Kolumbije, blizu voda gdje je Lolita uhvaćena.

Pomorski biolozi u čudu: Jesu li orke u Gibraltaru poludjele?

Orka stara 57 godina, ponekad zvana Toki i poznata kao Sk'aliCh'elh-tenaut po Lummi narodu, trebala je biti puštena nazad u more, što je Seaquarium u Miamiju najavio u martu. Aktivisti su pronašli prirodni morski ograđeni prostor u saveznoj državi Washington, uključujući vode gdje članovi Lolitine porodice još plivaju. Vjeruje se da je njena 95-godišnja majka još živa.

Gradonačelnica okruga Miami-Dade, Daniella Levine Cava, izjavila je da su lokalni stanovnici "duboko potreseni" vijesti o uginuću Lolite.

"Zajedno sa mnogim građanima Miamija koji su odrasli posjećujući je, sa generacijama aktivista širom svijeta koji su se inspirisali njenom pričom i čuvarima koji su ostali posvećeni njoj do kraja, danas se opraštamo od naše voljene Toki", rekla je Levine Cava u saopštenju.

"Najveća zajednička želja bila je da vidimo Toki u njenim prirodnim vodama i duboko smo ožalošćeni ovim iznenadnim gubitkom", dodala je gradonačelnica.

Novi napad kitova ubica: Napali jedrilice tokom takmičenja, pogledajte VIDEO

Eduardo Albor, izvršni direktor kompanije The Dolphin Company, koja upravlja Seaquariumom u Miamiju, također je izrazio svoju tugu zbog smrti Lolite.

"Ni jedan naš napor da pružimo Toki priliku nije bio gubitak vremena i novca. Moje srce je stvarno slomljeno", rekao je Albor u objavi na društvenim mrežama.

Lolita je bila jedna od dvije najstarije orke u zarobljeništvu i jedina orka uhvaćena u vodama SAD-a koja je još uvijek bila u zarobljeništvu, prema Friends of Toki. Uhvaćena je na Pacifičkom sjeverozapadu 1970. godine. Lolita nije više nastupala za javnost od 2022. godine i živjela je u bazenu od 25 sa 10 metara, prema prethodnom izvještavanju CNN-a.

Friends of Toki zagovarali su njeno oslobađanje i radili s akvarijumom na pripremi kita za njen eventualni prekooceanski let i premještaj nazad u more. Veterinarski stručnjaci neprofitne organizacije redovno su procjenjivali zdravstveno stanje Lolite.

Njihov posljednji izvještaj iz 31. jula je naveo da je Lolita bila u "relativno stabilnom" stanju sa stabilnom energijom i apetitom, ali je iskusila izbijanje bolova u trbuhu. Dana 15. augusta, akvarijum je rekao da je bila "veoma stabilna" i "kako je dobra koliko može biti sa 50 godina starosti".

Medicinski timovi iz Seaquariuma u Miamiju i Friends of Toki su je liječili prije nego što je uginula, saopštile su obje organizacije, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak