S glisera skočio u noćnu moru: Opasna riba pojavila se iz dubine i napala mladića

0
Radiosarajevo.ba
S glisera skočio u noćnu moru: Opasna riba pojavila se iz dubine i napala mladića

Video jednog mladića kojeg je napala barakuda postala je pravi hit na društvenim mrežama. Zabilježen trenutak kad se riba zalijeće na njega.

Mladić je, naime, skočio u more i počeo plivati. Potom se na njega zaletjela riba. Nije ga ugrizla, ali nejasno je zbog čega ga je uopće napala. Na svu sreću, nije mu učinila ništa, tako da je ovaj susret bio prilično bezazlen - momak je samo dobio masnicu i prilično neobičnu priču koju može ispričati. Na kraju krajeva, mali broj ljudi se može 'pohvaliti' činjenicom da ih je napala ova riba.

Barakude su savršeni predatori. Riječ je o ribi iz roda Sphyraena, koje najčešće žive u tropskim i suptropskim okeanima širom svijeta. Ona je većinom individualni grabežljivac kojeg ćemo rijetko vidjeti u jatu. Ima izrazito dobar vid i munjevite pokrete. Odmah nakon starta može doseći brzine od preko pedeset kilometara na sat. Kao agresivnog grabežljivca 'ne drži je mjesto', nego je u stalnoj migraciji i potrazi za plijenom.

Pogledajte kako izgleda pripremanje terena na kojem će danas igrati Goran Ivanišević sa glumcima

Barakude su po izgledu nalik zmiji, s istaknutim zubima oštrih rubova, nalik očnjacima, slično kao piranje. Zubi su smješteni u dva reda i kod zagriza melju žrtvu i ostavljaju velike rane. Imaju velike šiljaste glave koje djeluju prijeteće. Njihov je izgled funkcionalan, a ne psihološki. Nema potrebe za zastrašivanjem protivnika, jer su napadi munjeviti.

Hrane se malim i srednjim ribama poput inćuna, skuša, haringa... Napadaju lignje, ali i napuhače i rakove. Ponekad čak i pripadnike svoje vrste. Većina ovih grabežljivaca velika je od 0,5 do jednog metra, ali neke mogu narasti i do više od tri metra. Zabilježeni su i slučajevi napada na čovjeka, poput ovog mladića, ali to su rijetki izuzeci. Smatra se da se događaju u uslovima smanjene vidljivosti, gdje riba instinktivno reaguje na pokret, a ne vidi veličinu plijena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak