Jeste li ikada vidjeli ovo stvorenje? Smatraju ga i "predznakom katastrofe"

2
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada vidjeli ovo stvorenje? Smatraju ga i "predznakom katastrofe"
Foto: Screenshot/Facebook / Oarfish

Zvuči poput početka nekog nevjerojatnog naučno-fantastičnog filma ili strašne serije na Netflixu, ali izgleda da se radi o stvarnom "znaku predstojeće katastrofe."

Štaviše, ovo misteriozno biće pronađeno je mrtvo. Nažalost, to baš i nisu one sretne vijesti koje ste očekivali čuti.

Ovaj "vjesnik propasti" - riba veslo, koja se smatra predznakom potresa - otkrili su prošlog vikenda kajakaši i ronioci dok su istraživali uvalu La Jolla u San Diegu, na kalifornijskoj obali. Ova ogromna riba, dugačka nevjerojatnih 12 stopa, pojavila se mrtva, a njeno prisustvo na obali nije prošlo neopaženo.

Dragan Čović: 'BiH do kraja godine može započeti pregovore o članstvu EU'

Dragan Čović: 'BiH do kraja godine može započeti pregovore o članstvu EU'

Samo dva dana nakon što je ova grupa otkrila ribu, Los Angeles je pogodio potres magnitude 4,6. Bez obzira na jezivost otkrića, sudionici su iskoristili priliku za nekoliko fotografija s lešinom.

Nakon što su snimili slike, skupina je o svom neobičnom otkriću obavijestila Oceanografski institut Scripps na UC San Diegu. Tamo je riba podvrgnuta obdukciji kako bi se utvrdilo što je uzrokovalo njenu smrt i kako je završila u plitkim vodama.

Oarfish
Foto: Screenshot/Facebook: Oarfish

Ono što ovo otkriće čini posebno neobičnim jest činjenica da ove ribe žive u dubokim vodama i rijetko ih se vidi. Još je rjeđe da mrtva riba veslo dospije u plitke vode.

Biće sudnjeg dana

Prema izvještaju Centra, od 1901. godine zabilježeno je samo 20 slučajeva da su ribe veslo isplivale na obalu u cijeloj državi. Ocean Conservatory opisuje ove ribe kao "nevjerovatno velike i čudnog izgleda." Nije baš laskav opis.

Ova stvorenja mogu narasti do nevjerojatnih 30 stopa, a karakteristična su po dugom, srebrnastom tijelu nalik vrpci. Osim toga, njihova jeziva pojava dodatno je naglašena velikim očima i crvenim bodljama koje strše poput krune.

Ben Frable, upravnik Zbirke morskih kičmenjaka, objasnio je: "Iako su proučavane, rijetko smo imali priliku stupiti u kontakt s njima u njihovom prirodnom staništu."

"To je uvijek bila fascinantna riba, sa svojim dugim, prekrasnim srebrnastim tijelom", dodao je. "Definitivno izaziva slike mitoloških morskih zmija."

Ovdje možete pogledati video kako izgleda ova riba kada je živa:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije