Pogledajte jaslice koje su oduševile brojne Sarajlije

Radiosarajevo.ba

Božićno drvo i jaslice postavljene su uoči najradosnijeg katoličkog blagdana u srcu grada na opće oduševljenje brojnih građana Sarajeva koji ove godine uživaju u novom prazničnom ruhu.

Za sve kršćane koji Božić slave prema Gregorijanskom kalendaru danas je Badnjak. Ovaj dan bogat je običajima i folklornim sadržajima. 

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne priprave za Isusov dolazak na zemlju u dječijem obliku koje je počelo još prije četiri sedmice, na prvu nedjelju došašća ili adventa.

Na Badnji dan postavljaju se u crkvama jaslice koje predstavljaju prikaz Isusova rođenja opisanoga u Evanđeljima po Mateju i Luki. Sastoje se od pomičnih ili nepomičnih figurica Djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa te pejsažnih kulisa. Složenije jaslice imaju i mnoge druge likove poput pastira, anđela, svetih triju kraljeva i dr. Postoje i žive jaslice s ljudima odjevenima u Mariju i Josipa, koji nepomično stoje, dok živo dijete koje predstavlja Isusa leži u jaslama. Vol i magarac su često sastavni dio jaslica, makar se ne spominju u biblijskom opisu Isusova rođenja.

Jaslice se postavljaju u domove na Badnjak i ostaju do blagdana Bogojavljanja, a u crkvama do blagdana Krštenja Isusova.

Kulminacija priprave za blagdan Božića bit će mise polnoćke koje se služe u svim crkvama u ponoć ili sve češće dječije polnoćke u 20 sati kako bi najmlađi vjernici sa svojim roditeljima doživjeli euharistijsku svečanost rođenja maloga Boga.

Kako provesti božićne blagdane u Sarajevu

Vrijeme je Božića... Najradosnije vrijeme u godini za sve katolike širom svijeta, pa tako i u BiH. Za sve kršćane koji Božić slave prema Gregorijanskom kalendaru danas je Badnjak. Za sve kršćane koji Božić slave prema Gregorijanskom kalendaru danas je Badnjak. Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista.

Preporučujemo svim Sarajlijama da sa svojim sugrađanima katolicima posjete misu ponoćku, obiđu ih u njihovim domovima ili vide postavljene jaslice.

Pogledajte kako izgledaju tradicionalne jaslice postavljene ispred Apostolske nuncijature u Sarajevu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak