Nezapamćen incident: Čovjek pecao, a onda dobio 'šamar' od morske nemani

0
Radiosarajevo.ba
Nezapamćen incident: Čovjek pecao, a onda dobio 'šamar' od morske nemani

Ima ljudi koji su uživotu takve sreće da se nađu na krivom mjestu u krivo vrijeme i dožive nešto nevjerovatno. Toliko neobično da bi, da im ko drugi to ispriča, dogodovštinu opisali kao "lovačku priču". Tako je bilo i junaku ove priče, koji je dobio šamar od kita. Doslovno.

Do incidenta je došlo u nedjelju ujutro, 18. augusta, kada je ribar bio s prijateljem na malenom brodu. Njih dvojica su se nalazili u vodama južno od Brisbanea (Australija) i planirali su to jutro provesti lagano loveći ribu i ćaskajući. Obojici je to bio ugodan način razbibrige i nisu očekivali nikakvo uzbuđenje. To da se kit pojavio ispod njih nisu vidjeli. Jedan uopće, zapravo, a drugi je vidio tek kako ogromna peraja udara njegovog prijatelja u lice. On se od snage udarca srušio u nesvijest.

Drugi muškarac odmah je pozvao hitnu pomoć, koja je vrlo brzo stigla. Oni su oba čovjeka vratili na obalu, a potom povrijeđenog prebacili u Univerzitetsku bolnicu Gold Coast. Odmah je objavljeno da je u stabilnom stanju te da su njegove povrede površinske.

Zlatni ljiljani kreću po još jednu veliku medalju: "Kad niste u oku javnosti, ljudima je čudno..."

Scott Brown iz Queensland Ambulance Service bio je prvi koji se pojavio na mjestu neobičnog kontakta čovjeka i kita. Rekao je kako se prilično iznenadio kad je došla dojava o incidentu.

"Bio je to, na prvi pogled, običan prizor: dva tipa koja su u nedjeljno jutro pecala. Ništa posebno. A onda, odjednom, pojavi se kitov rep i udari jednog u glavu. Imali smo mi i prije slučajeva susreta s kitovima, ali obično je to bio sudar broda i životinje, a ne ovakvo što", rekao je Brown za ABC News.

Povrijeđeni muškarac je zapravo dobro prošao po pitanju povreda. Ali, loše je što se ničega ne sjeća, jer bi sigurno bio glavna zvijezda na svim vrstama okupljanja idućih nekoliko mjeseci, kad bi svima oko sebe pričao kako ga je udarila peraja. Ovako to ne može, jer ima rupu u pamćenju.

Za sada nije poznato o kojoj se vrsti kita radi. Nagađa se, doduše, da je to možda bio grbavi kit, jer trenutno traje njihova migracija duž istočne obale Australije. Ali, postoji još jedan sumnjivac koji se u ovo doba godine kreće tim područjem, a to je vrsta kita Eubalaena australis. Ali, moguće je i da se radi o nekom drugom.

"U svakom slučaju, budite na oprezu! U ovo doba godine na tom području ima dosta kitova, a ovakvi događaji nam pokazuju kako zaista postoji mogućnost da se koješta dogodi u susretu s tim divovima", poručio je Brown.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak