Kada se voda povuče: Fascinantni 4K snimak Jablaničkog jezera iz zraka

Radiosarajevo.ba
Svima je poznato da je voda izvor života. Bez nje skoro nikakav oblik života ne može opstati. Toliko je bitna da se čak u svijetu vode i ratovi samo zbog nje.

Bosna i Hercegovina je jedna od bisernih zemalja po količini i čistoći vode. Veliki dio tih voda su umjetna jezera nastala izgradnjom brana na uskim koritima rijeka. Jedno od tih jezera je i Jablaničko jezero, umjetna hidroakumulacija na rijeci Neretvi.

Prostire se od Jablanice do Konjica u sjevernoistočnom pravcu, te od Jablanice u sjeverozapadnom pravcu u južne dijelove općine Prozor-Rama.  

Brana, visine 80 metara, čini da ovo jezero ima maksimalnu dužinu oko 30 km, površinu od 1440ha, a zapreminu oko 290 hml pri maksimalnoj ispunjenosti. Najveća dubina mu je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 m.

Uslijed slabijih padalina i slabijeg dotoka vode, ova kao i sve slične akumulacije, u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.

Kako danas izgleda Jablaničko jezero, pogledajte u fascinatnom 4K videu kojeg je snimio naš čitatelj Haris Nezirić:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak