Vjerovatno čekaju 'Ćiru': Kako je Bistrička stanica oblikovala sarajevsku prošlost

1
Radiosarajevo.ba
Vjerovatno čekaju 'Ćiru': Kako je Bistrička stanica oblikovala sarajevsku prošlost

Zgrada željezničke stanice na Bistriku, poznata kao Bistrička stanica, svjedok je bogate historije Sarajeva i značajnog razvoja željezničke infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Izgrađena 1906. godine, stanica je predstavljala ključnu tačku na Istočnoj pruzi koja je povezivala Sarajevo sa Višegradom, a dalje sa Beogradom, Sofijom, Solunom i Istanbulom.

Nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine povezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom, pojavila se potreba za povezivanjem i istočnih dijelova BiH, koji su bili značajni vojni garnizoni. Tako je nastala ideja o izgradnji Istočne pruge, a Bistrička stanica je postala važna stanica na toj ruti.

Dnevnik Radija Sarajevo | Huskić: NUB nastavlja rad sa herojima koji su mjesecima radili bez plate

Zgrada stanice, djelo arhitekata koje je finansirala država, bila je tipiziran objekat s karakterističnim arhitektonskim stilom tog vremena. Međutim, nakon što je posljednji voz, poznat kao "Ćiro", napustio stanicu 1. augusta 1978. godine, stanica je pretrpjela promjene i prestala služiti kao prometno čvorište.

Obnova zgrade započela je u oktobru 2020. godine i završena je tačno na Dan grada Sarajeva 2022. godine. Danas, Bistrička stanica svjedoči o bogatoj željezničkoj prošlosti Sarajeva i predstavlja značajan historijski i kulturni spomenik.

Voz "Ćiro" ostaje duboko ukorijenjen u srcima stanovnika Sarajeva i okolnih područja poput Bistrika, Pala i Stambolčića. Ovaj voz nije bio samo sredstvo transporta, već i simbol povezanosti i zajedništva.

Sa svojom zaustavljenom vožnjom 1978. godine, "Ćiro" je ostavio prazninu u životima mnogih koji su se njime vozili i doprinio migracijama zbog gubitka veze sa drugim dijelovima tadašnje države.

Zgrada Bistričke stanice, sada obnovljena, služi kao podsjetnik na prošle epohe i bogatu željezničku baštinu Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak