Zgrada Akademije scenske umjetnosti bit će gotova iduće godine

Radiosarajevo.ba
Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji prostire se na 5.500 kvadratnih metara.

Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali tv studio, te dvije pozorišne scene – manja sa 150 mjesta i veća sa oko 300 sjedećih mjesta, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Temeljac za novi objekt ASU postavljen je prije osam godina, ali zbog brojnih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još uvijek, nažalost, nije završen. Vrijednost projekta je oko 10 milona KM. Do sada su završene dvije faze njegove realizacije.

Ovaj vrlo važan objekt koji je, između ostalog, i značajan za razvoj filmske produkcije, obišli su danas predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, premijer Adem Zolj, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić, te dekan Akademije scenskih umjetnosti Pjer Žalica i prorektor UNSA za umjetnost, kulturu i sport Zijad Mehić.

"Unatoč sjajnim svjetskim uspjesima, koje postižu nastavnici i studenti naše sarajevske Akademije, oni su još uvijek podstanari i nemaju svoje prostorije. Zbog toga sam i pokrenula inicijativu da se svi koji su nadležni za nastavak njene izgradnje uključe u rješavanje ovog problema kako bi Sarajevo, poznatiji i kao 'Grad filma', imao najveću pozorišnu scenu, a studenti Akademije dobili uvjete za obrazovanje na evropskom nivou", poručila je predsjedateljica Babić, dodaje se u saopćenju Press službe Kantona Sarajevo.

Po njenim riječima, za Akademiju, njene profesore, glumce, reditelje, producente, scenariste vezani su svi uspjesi bosanskohercegovačke kinematografije, kao i uspjesi našeg pozorišta.

"Nema svjetskog priznanja, a da nije u njihovim vitrinama", poručila je predsjedateljica Babić te dodala kako oni sa sadašnjim prostornim kapacitetima nemaju mogućnost da se razvijaju u onim oblastima umjetnosti koje mladi svijet traži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak