Završna Ljetna škola UNSA o „Klimatskim promjenama i zagađenju zraka“

0
Radiosarajevo.ba

U Sarajevu je završna Ljetna škola UNSA o „Klimatskim promjenama i zagađenju zraka“ koju je organizirao Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu – prof. dr. Zdravko Grebo (CIS) u saradnji sa UNICEF-om.

Platforma je nastala nakon održane Ljetne škole u julu ove godine, kada su studenti sa javnih univerziteta i maturanti srednjih škola iz cijele BiH, učili od eksperata koji su razvili studijski program o klimi i posljedicama koje izazivaju klimatske promjene.

"Eksperti i mentori, ovim programom, nametnuli su važnost podizanje znanja i svijesti o ovim izazovima, razumijevanju uzroka i posljedica klimatskih promjena i zagađenja zraka, te poticanja kritičkog promišljanja i održivog ponašanja. Programom je definiran i aspekt mjera prevencije i zaštite društva i okoliša", kazao je prof. dr. Nihad Fejzić, direktor ovog centra.

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

Sav sadržaj  je digitaliziran i uskoro će besplatno biti dostupn svim obrazovnim institucijama u BiH. Pored podizanja  svijesti,  ovo je važno  i zbog  toga da potiče i konkretnu akciju i angažman budućih generacija za održiviji svijet. Oko milijardu mladih u svijetu, osjeća posljedice ove globalne pošasti.

Nevrijeme i poplave: Pojedine evropske rijeke podigle su se najviše u posljednjih stotinjak godina

"Pored predstavljanja digiralne platforme, fakultetima i srednjim školama koje su nominirale svoje učenike i studente da učestvuju na ovoj ljetnoj školi, prepoznavši time značaj ove inicijative, podjeljeni su prečišćivači zraka.

Ova donacija prečišćivača zraka, ne samo da simbolizuje zahvalnost, već i konkretan doprinos poboljšanju uslova u kojima se obrazuju budući nosioci promjena u društvu", naglasio je prof. dr. Nihad Fejzić, direktor Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu – prof. dr. Zdravko Grebo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak