Nevrijeme i poplave: Pojedine evropske rijeke podigle su se najviše u posljednjih stotinjak godina

1
Radiosarajevo.ba
Nevrijeme i poplave: Pojedine evropske rijeke podigle su se najviše u posljednjih stotinjak godina
Foto: X.com / Poplave diljem Europe

Poplave u centralnoj i istočnoj Evropi prethodnih dana su pogodile skoro dva miliona ljudi, rekao je u srijedu, 18. septembra, evropski komesar za krizni menadžment Janez Lenarčič.

"Za samo par dana palo je tri-četiri puta više kiše nego u mjesečnom prosjeku," rekao je Evropskom parlamentu.

Poslije toliko kiše, pojedine evropske rijeke, uključujući Dunav, podigle su se najviše u posljednjih stotinjak godina. Komesar je ocijenio da to nije anomalija, nego posljedica novih vremenskih obrazaca i da to diktira više ulaganja uz zaštitu od posljedica klimatskih promjena.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

"Svaki euro uložen u prevenciju i pripremu obično vraća između dva i 10 eura u izbjegnutim gubicima, troškovima reakcije i na druge načine," dodao je Lenarčič.

"Promjena klime je tu, sve nas pogađa kroz poplave, požare i suše", rekla je predsjednica Zelenih u Evropskom parlamentu Teri Raintke.

Ekstremne nepogode i klimatske promjene su članicama Evropske unije od 1980. do 2022. godine nanijele kombinovanu štetu od oko 650 milijardi eura, piše dpa.

Demokršćanski (CDU) europoslanik Oliver Schenk je predložio obavezu osiguranja protiv štete nastale zbog izmenjenih vremenskih uslova, ocijenivši da se građani previše oslanjaju na pomoć države.

U Njemačkoj, pokrajine - veoma moćne u unutrašnjoj politici - već su se složile sa tom idejom. Kancelar Olaf Scholz je obećao nekakvo rješenje, ali obaveznom osiguranju se protive njegovi koalicioni partneri iz liberalne FDP.

Zastupnica ljevice Carola Rackete je, sa druge strane, predložila da se novac za naknadu štete obezbijedi kroz oporezivanje naftnih i gasnih kompanija.

Njemačka se već zagrijala za 1,6 stepeni iznad prosjeka predindustrijske ere, više od svjetskog prosjeka. Agencija za zaštitu životne sredine i Njemačka meteorološka služba učestale nalete talasa vrućine, suše i oluja pripisuje upravo tom zagrijavanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije