Ciklona Boris je Europu bacila na koljena: Znate li kako je oluja dobila to ime?

6
Radiosarajevo.ba
Ciklona Boris je Europu bacila na koljena: Znate li kako je oluja dobila to ime?
Foto: Printscreen / Nevrijeme u Dubrovniku

Ciklona Boris opustošila je središnju Europu. Ekstremne poplave, uzrokovane rekordnim oborinama, odnijele su najmanje 16 života, a tisuće ljudi ostale su bez krova nad glavom. Poplave su uništile i infrastrukturu od Austrije do Rumunjske.

Svi medijski izvještaji ističu da je Boris poharao zemlje centralne Europe, ali postavlja se pitanje otkud to ime za ovu snažnu oluju. Kako ciklone dobivaju imena i tko je Borisa nazvao baš tako? Odgovor smo potražili od meteorologinje RTL-a Ane Bago.

Imenovanje snažnih oluja i ciklona na europskom kontinentu još je uvijek relativno nova praksa, kaže nam Bago. Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama uragani već desetljećima imenuju, Europa je tek nedavno počela slijediti taj primjer. Da sistem još uvijek nije ujednačen i usavršen, pokazuje i podatak da se Boris u dijelu Europe naziva Anett. Oluju Boris 11. septembra 2024. godine tako je nazvao talijanski Servizio Meteorologico, a Slobodni univerzitet u Berlinu istog ga je dana nazvao Anett.

Desetine povrijeđenih nakon masovne eksplozije pejdžera u Libanu: Najveće kršenje sigurnosti do sada

Desetine povrijeđenih nakon masovne eksplozije pejdžera u Libanu: Najveće kršenje sigurnosti do sada

U Europi imenovanje nekog meteorološkog sistema slijedi nekoliko multinacionalnih shema u okviru EUMETNET-a.

"U Velikoj Britaniji, Met Office, u saradnji s Irskom, donosi odluku o imenovanju ciklona koje pogađaju sjever Europe, posebno onih koje dolaze iz tih područja. Ubrzo im se pridružila i Nizozemska. Osim toga, postoje regionalne skupine zemalja koje imenuju ciklone ovisno o mjestu njihova nastanka", pojasnila nam je meteorologinja.

Poplave u Europi: Broj poginulih porastao na 16, a vlasti naložile hitnu evakuaciju

Poplave u Europi: Broj poginulih porastao na 16, a vlasti naložile hitnu evakuaciju

Druge skupine uključuju jugozapadne zemlje Belgije, Luksemburga, Francuske, Španije i Portugala te sjevernu skupinu - Dansku, Švedsku i Norvešku. Nekoliko zemalja u srednjoj i istočnoj Europi koristi shemu imenovanja Slobodnog univerziteta u Berlinu, a Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Malta (srednjomediteranska skupina) imenuju oluje koje su pogodile njihova područja.

Prva europska oluja koja je dobila ime bila je ona nazvana Abigail 10. novembra 2015. godine.

Cilj imenovanja ciklona je izbjeći zabunu i konfuziju koje su nastajale zbog različitih naziva u medijima i javnosti za iste oluje. Te snažne ciklone često uzrokuju veliku štetu, poplave, grmljavinske oluje i mogu odnijeti ljudske živote. "Svako ih je nazivao drugačije pa su uspostavili jedinstvenu shemu", objasnila je meteorologinja Bago.

Stanovništvo skeptično: Da li BiH može, ako bude velikih poplava, zaštititi ljude i imovinu?

Stanovništvo skeptično: Da li BiH može, ako bude velikih poplava, zaštititi ljude i imovinu?

Također, dodala je, sistem imenovanja pomaže u naučnim istraživanjima kako bi se kasnije moglo jasno prepoznati o kojoj je cikloni riječ.

Meteorologinja je navela i da sve oluje koje nastaju u Atlantskom oceanu nose američka imena, odnosno ona koja su im dali u SAD-u. Riječ je obično o uraganima koji su oslabjeli, ostacima tih oluja koji su krenuli kroz Atlantski ocean.

"Generalno nemamo taj sistem razvijen u Europi i dosta je to mlada praksa", naglasila je.

Lista svakog septembra

A kako se dolazi do imena? Met Office, Met Éireann i KNMI sastavljaju listu imena te ih svi mogu predložiti putem e-maila ili online obrasca. Otkad je inicijativa 'Name our Storms' pokrenuta 2015. godine, objavljuju novu listu imena svakog septembra. Ona traje od početka septembra do kraja augusta sljedeće godine kako bi se uskladila s početkom jeseni i krajem ljeta, kada se povećava vjerovatnost nastanka niskotlačnih sistema i pojavljuje mogućnost imenovanja oluja. Kada se oluja imenuje, s liste se uzima ime po abecednom redu. Obavijesti o imenovanim olujama objavljuju se putem web stranica i društvenih mreža.

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Zanimljivo je to da u Njemačkoj možete preuzeti sponzorstvo za imenovanje anticiklone ili ciklone i tako na originalan način podržati obrazovanje studenata u području meteorologije.

Ova akcija omogućuje javnosti od 2002. godine da postane sponzor te dodijeli imena anticiklonama i ciklonama, a ujedno se podržava obrazovanje studenata te nastavak rada meteorološke i klimatske stanice Berlin-Dahlem Slobodnog univerziteta u Berlinu.

A kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana?

Bago nam je rekla da oluja Boris slabi. Iako je uobičajeno da se ciklone kreću od zapada prema istoku, Boris je postao retrogradna ciklona, što znači da se počeo vraćati. Prema prognozama, oluja će se raspasti već sutra ili prekosutra. Na naše vrijeme sljedećih dana utjecat će manja ciklona koja se formira iznad Italije, donoseći grmljavinu i kišu, osobito u Dalmaciji te na centralnom i južnom dijelu Jadrana. Kiša nas još nije napustila, ali u kontinentalnim krajevima bit će manje izražena. Dobra vijest glasi da će od sutra temperatura početi rasti i vraćamo se u uobičajenije vrijeme za sredinu septembra, poručila je meteorologinja Bago, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije