Završen debatni Forum kandidatkinja sa izbornih lista na Općim izborima 2018

Radiosarajevo.ba
Završen je drugi debatni Forum kandidatkinja sa izbornih lista na Općim izborima 2018 koji se održao 08. novembra 2018. u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Medijima su se obratile predstavnice četiri organizacije Udruženje građanki Grahovo, Fondacija INFOHOUSE, Fondacija CURE i Centar ženskih prava, koje implementiraju projekat Pravna pomoć kandidatkinjama na izborima u oktobru 2018.

Na Forumu su prisustvovale predstavnice političkih stranaka koje djeluju na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, te predstavnice Foruma žena.

Uvodničarke Foruma su bile Ismeta Dervoz i Maja Gasal-Vražalica koje su govorile o regularnosti izbornog procesa, zastupljenosti žena u politici i političkim partijama kao generatoru angažmana žena u politici.

Posebno su naglasile problem nedovoljne edukacije kandidatkinja ali i kandidata unutar političkih stranaka, naglašavajući da je timski rad neophodan. 

Također su pohvalile treninge u okviru projektnih aktivnosti i kampanje Skini lažno lice politike, ali su istakle da takva vrsta edukacije nije dovoljna za potpuno profiliranje jedne kandidatkinje, te se iskreno nadaju da će se slične obuke i treninzi nastaviti implementirati za naredne izbore u kontinuitetu na duži vremenski period.

Dervoz ističe kao poseban problem političkih stranaka što većina njih nije spremna pokazati najbolje među njima, jer se uglavnom fokusiraju svi na vlastite interese. Gasal-Vražalica navodi da politički angažirane žene trebaju težiti ka pozicijama unutar stranaka, jer nije dovoljno biti samo članica jedne političke stranke za ostvarenje potpunog uspjeha i izgradnje na političkom planu.

Na Forumu je zaključeno da samo kao ravnopravno društvo sa jednakim mogućnostima i pravima možemo govoriti o stabilnoj ekonomskoj, političkoj, društvenoj i kulturološkoj budućnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak