U Sarajevu skup o kritičkoj analizi genocida: U očima djece Palestine vidim svoje ratno djetinjstvo

4
D. S.

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas, 10. jula održava se seminar "Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida".

Seminar ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, s posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije.

"Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida" će istraživati teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i genocida u Gazi koji se upravo dešava, rastući val islamofobije širom svijeta te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Banjalučani treći put kapitulirali: PAOK ponovo ima prednost protiv Borca

Prisutne je pozdravila novinarka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja, a nakon nje obratio se Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, kao i Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara.

Seminar je osmišljen kao intervju sa sagovornicama i sagovornicima koji vode dvije novinarke Al Jazeera Balkans. Prva govornica je bila predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

"Svaki posao koji sam radila prije ovoga mi pomaže da obavljam posao predsjednice, i dalje mnogo učim. Najteži dio mi je korištenje diplomatskog jezika. Ovdje sam jer su mi ove teme bliske, imam osjećaj da humanost umire i ako budemo šutjeli ništa nećemo promijeniti.

Motaz Azaiza dolazi u Sarajevo

Kad pomislim na izumiranje humanosti, osjećam još veću odgovornost, naročito sad kad sam predsjednica. U budućnosti bi više zemalja trebalo priznati Palestinu, moramo naći rješenje. Ovo je trenutak kad međunarodna zajednica mora napraviti nešto da nađe sponu između Palestine i Izraela. Trenutno se širom svijeta vodi 55 ratova, najviše od Drugog svjetskog rata", kazala je, između ostalog, u razgovoru s novinarkom.

Sve intervjue publika će moći pogledati na platformama Al Jazeere Balkans. Trenutno novinarka Hannah Nanić razgovara s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, koja je poseban pozdrav uputila Motazu Azaizi. Istaknula je da Sarajevo kao grad koji je prošao kroz četverogodišnju opsadu suosjeća sa Palestincima.

"Sarajevo podupire Palestinu puno duže od 7. oktobra, ali od tada su počeli protesti podrške za Palestinu. Sjedila sam u svojoj kancelariji i rekla mami da će u Sarajevu biti veliki protest za Palestinu. Ona mi je odgovorila da ako ne odem nisam dostojna biti gradonačelnica Sarajeva. U očima djece Palestine vidim svoje ratno djetinjstvo", rekla je Karić.

David Hearst, glavni urednik portala Middle East Eye i bivši glavni dopisnik The Guardiana, koji je izvještavao s Balkana za vrijeme 90-ih bio je jedan od govornika.

Radiosarajevo.ba saznaje: Motaz Azaiza stigao u Sarajevo

"Problemi su duboki, ako se desnica u Evropi ne zaustavi, postat će snažna sila, zato se moramo pozabaviti s tim da se smanje jazovi između bogatih i siromašnih. Gradonačelnica Sarajeva i predsjednica Slovenije govore iz srca ono što gradonačelnik Londona ili britanski premijer nikad ne bi rekli jer bi to bio kraj njihovih karijera. Imali su priliku 90-tih promjeniti državni poredak, zapad je bio posljednja sila, bilo je to sistem koji funkcioniše, a oni su sve htjeli za sebe", kazao je poznati novinar.

Zatim je govorio stručnjak za tranzicijsku pravdu Refik Hodžić koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu: "Izraelci čine genocid nad Palestincima, ne samo u Gazi, nego i na Zapadnoj Obali. Izraelski vojnici trijumfalno slave zločine i ubistva djece, oni nam govore da trebamo vjerovati u njihov umjetni narativ. Ne želim lagati svojim palestinskim braćama i sestrama, vrlo jasno možemo vidjeti da su Benjamin Netanyahu i drugi traženi i da su na potjernicima Međunarodnog krivičnog suda, a u isto vrijeme su u bijeloj kući. Poruka koju Zapad šalje je: okvir međunarodnog prava je samo za slabe, volio bih da mogu da vjerujem da će se to riješiti jednog dana...

Mlade generacije su moja jedina nada, naročito mladi na Zapadu koji sami uče i odbacuju propagandu. Motaz je postao simbol, ali pojedini ignorišu činjenicu zbog čega je poznat. Podrška Palestini ne smije biti samo trend. Moramo djelovati tamo gdje živimo, ne možemo gajiti iluzije o promijeni politike, ali moženo razgovarati s prijateljima i porodicom na svim mrežama. Svi koji imaju platforme neka progovore, imamo odgovornost prema Palestincima. Počnimo od kuće i svog praga", zaključio je Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak