U Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku otvorena izložba slika fra Petra Perice Vidića

2
Fena

Izložba slika fra Petra Perice Vidića otvorena je večeras u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku, u okviru Dana Matice hrvatske u Sarajevu 2022.

Izloženo je 30-tak njegovih djela rađenih u posljednje vrijeme na kojima dominiraju motivi prirode.

"Ja volim prirodu, priroda je za mene nešto lijepo i uživam u prirodi, bilo da je to zima, zimski motivi, bilo da su jesenji motivi ili primorski motivi. To vrlo rado slikam i uživam u tome", kazao je fra Perica Vidić.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Otvorena izložba Erola Čolakovića "Lice zemlje"

Za slike koje su izložene kaže da su rađene iz iskrene ljubavi prema umjetnosti.

"Umjetnost je nešto sveto, lijep i plemenito. Umjetnost je kao most između neba i zemlje", ističe fra Perica Vidić.

Zahvalio se brojnim posjetiteljima koji, kako je kazao, istinski vole likovnu umjetnost.

Prošle i ove godine imao je samostalne izložbe po cijeloj BiH, zatim u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Makedoniji, Albaniji, Grčkoj...

"Međutim, svaka moja izložba, kad je ovdje imam, doživim nešto posebno drago, lijepo i plemenito. Rođeni sam Sarajlija, volim Sarajevo i u najtežim danima bio sam u ovome samostanu. Koliko sam god mogao, pomagao sam sve, bez razlike, jer meni je na prvom mjestu dragi Bog, pa zatim čovjek", kazao je fra Perica Vidić.

Dodao je da, što god čini, čini iz ljubavi prema čovjeku.

"Moje se slike nalaze na mnogim mjestima i čast mi je kada mogu nekome pokloniti sliku, ne očekujući ni jednu marku, novac, ako to ide u plemenite svrhe, bilo za siromašne, bilo za ustanove, bilo za Maticu hrvatsku ili bilo koju drugu ustanovu", naveo je fra Perica Vidić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak