Svi sveti obilježen u Sarajevu: Molitve, cvijeće i svijeće za najmilije

Radiosarajevo.ba

Danas je blagdan Svih svetih, dan kojim Katolička Crkva slavi sve svece, kako one koji su već kanonizirani, tako i one koji to još nisu.

Svetkovina Svih svetih je dan kojim Crkva daje spomen svim onim ljudima koji su za života nastojali živjeti ideal koji je ostavio Isus Krist i koji su na taj način stekli Kraljevstvo Božje. Ovdje se posebno sjećamo svih onih anonimnih svetaca čije su zasluge ostale skrivene očima drugih ljudi, ali su velike pred Bogom.

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba:  Svi sveti obilježen u Sarajevu

Katolici, nakon blagdana Svih svetih obilježavaju i Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih koji se slavi svake godine 2. novembra, kada se sjećaju svih svojih pokojnika.

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba:  Svi sveti obilježen u Sarajevu

Uz ovaj blagdan, kao i za blagdan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne. Tog dana katolici se mole za duše svojih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i prisustvuju svetoj misi.

Tako je danas bilo i na sarajevskim grobljima, gdje su brojni građani i građanke došli odati počast svojim najmilijim.

Iako blagdane Svih svetih i Dušni dan povezuju molitva, paljenje svijeća i polaganje cvijeća, Dušni dan je posvećen sjećanju isključivo na nama bliske preminule, dok je blagdan Svih svetih dan u kojem se sjećamo i molimo za sve svete i blažene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak