Vijenci i svijeće za poginule pripadnike HVO-a u Sarajevu

Fena
Vijenci i svijeće za poginule pripadnike HVO-a u Sarajevu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Vijenci i svijeće za poginule pripadnike HVO-a u Sarajevu

Izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Novo Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo i Hrvatskog narodnog vijeća BiH danas su na Groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu položila vijence i zapalila svijeće za poginule, preminule i nestale branioce HVO Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“, povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

Prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo prof. dr. Marinko Pejić naglasio je da je vojno-politička organizacija HVO Sarajeva, utemeljena u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stala na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim oružanim postrojbama.

"Naravno, to ne bi bilo moguće bez žrtve branitelja koji su položili svoje živote za obranu ovih plemenitih ideja. Nadamo se da će 109 poginulih branitelja HVO Sarajevo i Hrvatske brigade 'Kralj Tvrtko' uskoro dobiti spomen-obilježje u Sarajevu, za čiju su slobodu i multietničku strukturu dali svoje živote. Na ovaj se način prisjećamo i svih civilnih žrtava agresije na našu domovinu", kazao je Pejić.

U kulturnom programu povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana prigodne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović, a molitvu je predvodio don Luka Brković, saopćeno je iz saopćeno je iz Udruge HVO Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije