Projekcijom filma 'Morat će nas prvo ubiti' počinje treći WARM Festival

Radiosarajevo.ba
Projekcijom filma 'Morat će nas prvo ubiti' počinje treći WARM Festival
Projekcijom filma “Morat će nas prvo ubiti“ autorice Johanne Schwartz, u nedjelju, 26. juna u kinu Meeting Point sa početkom u 21 sat zvanično će se otvoriti treći WARM Festival.

Festival će se u organizaciji WARM Fondacije (War, Art, Reporting, Memories) održati od 26. juna do 02. jula, a publici će ponuditi projekcije filmova, izložbe fotografija, panel diskusije i performans ulične umjetnosti. Sve navedene aktivnosti na različite načine obrađuju temu savremenih konflikata.

Projekt menadžerica WARM Fondacije za Bosnu i Hercegovinu, Velma Šarić, istakla je da će ovogodišnji festival u posebnom fokusu imati dvanaest projekcija filmova i šest izložbi. 

“WARM Fondacija već treću godinu zaredom organizuje veliki festival uz limitirana sredstva. Mislim da smo jedinstven projekat u svijetu jer se bavimo savremenim konfliktima i okupljamo sve one koji se bave ljudskim pravima. Već u ponedjeljak krećemo sa pričom razbijanje šutnje o seksualnom nasilju u konfliktima u slučaju Kosova kroz projekciju filma Mislim o tebi“, navela je Šarićeva te dodala da se nada da će se građani i građanke odazvati na Festival, a posebno mladi koji trebaju vidjeti posljedice svih konflikata u svijetu..

Navodeći više detalja o samom programu, međunarodna projekt menadžerica WARM Fondacije, Maral Deghati, navela je da su teme ovogodišnjeg festivala džihad, migranti i ratni reporteri.

"WARM Festival nastavlja svoju misiju da javnosti donosi druge strane priča o konfliktima. Program smo koncipirali na način da ćemo dane počinjati tematskim diskusijama, poslijepodnevni filmovi će govoriti o ratnim reporterima, dok će večernji govoriti o globalnim temama. Vjerujemo da će svako pronaći nešto za sebe i pozivamo publiku da nam se pridruži“, rekla je Deghati te dodala da je ulaz na sve programske sadržaje Festivala slobodan.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove.

Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“.

Više informacija o Fondaciji i Festivalu može se pronaći na http://www.warmfoundation.org/.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak