Prije 26 godina novinar Ivo Štandeker ubijen je tenkovskom granatom na Dobrinji

K. S.

Sjećanje na Ivu Štandekera ne treba biti samo u spomenicima, nego njegova smrt, razlog smrti i njegov život traže živo sjećanje, a to znači sloboda novinarstva, sigurnost novinara u obavljanju njihovih zadataka i to je jedan od važnih elemenata svake suvremene demokratije”, izjavila je za Radiosarajevo.ba ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac na obilježavanju 26. godišnjice od pogibije novinara slovenske Mladine Ive Štandekera.

Ivo Štandeker teško je ranjen tenkovskom granatom u sarajevskom naselju Dobrinja 16. juna 1992. godine, da bi nakon pet sati teške agonije preminuo uslijed smrtonosnih povreda.

On je izvještavao iz ratom zahvaćenog Sarajeva za slovensku Mladinu, a njegovo geslo bilo je: čije je geslo bilo “Volim gradove i ne podnosim kada ih neko napada” (rad imam mesta in sovražim, če jih kdo napada).

“Štandeker je bio ratni dopisnik. Rat je prvo došao na njegov vlastiti prag u Maribor, pa je izvještavao iz Vukovara, iz Dubrovnika, te naposlijetku iz Sarajeva, gdje se jedna sjajna novinarska karijera i tako tragično završila”, spomenula je Bukinac.

Prema njenim riječima, Štandeker je bio mnogo više nego novinar, on je bio poznavaoc i prevoditelj Habermasa i Freuda, bio je ljubitelj stripa i filozofije. I

Ivo Štandeker je jedan između 1.306 novinara, koji su bili ubijeni prilikom obavljanja svog zadatka, od 1992. do 2018. godine. To znači da je poziv novinara, dopisnika, jedan častan i plemenit zadatak a to je prenošenje istine”, rekla je Bukinac.

Osim ambasadorice Republike Slovenije, cvijeće na spomenik Ive Štandekera položio je i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, kao i predstavnici mjesnih zajednica na Dobrinji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak