Počela je nova školska godina, a sa njom i nove zaraze: Evo kako zaštititi dijete od infekcija

0
I. M.
Počela je nova školska godina, a sa njom i nove zaraze: Evo kako zaštititi dijete od infekcija

Počela je nova školska godina, učenici se vratili u školske klupe, a mnogi su u školu krenuli prvi put. 

Kao što je svakom roditelju poznato, djeca se često mogu zaraziti od svojih prijatelja i u školi su dosta izloženiji virusima. Ovo posebno zabrinjava roditelje prvačića koji se tek trebaju naviknuti na novo okruženje, raspored, dnevne zadatke i sve što sa sobom nosi škola. Propuštanje časova sigurno ne raduje ni mališane, ni roditelje

Svakako, respiratorne infekcije noćna su mora roditelja mališana koji idu u vrtić. Dobro im je poznato koliko često dijete se može zaraziti i razboljeti u vrtiću. 

Magazinović o govoru mržnje: 'Političari većinom ne razumiju posljedice izgovorene riječi'

Iako su temperature zraka još uvijek ljetne, stigla nam je meteorološka jesen što znači da na pad temperatura, iako blaži, nećemo čekati još dugo. Stoga smo provjerili sa pedijatricom šta je ono što može učiniti svaki roditelj kako bi zaštitio svoje dijete, pojačao njegov imunitet i smanjio mogućnost prenošenja bolesti. 

Pedijatrica prim. dr. Sabiha Jahić je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba pojasnila koje su to osobine dječijeg imuniteta i kako ga je najbolje pojačati. 

U većem dijelu Bosne i Hercegovine počela je nova školska godina

"Evo nekoliko informacija koje su važne za imunitet kod djece. Imunitet je sposobnost organizma da se odbrani od uzročnika zaraznih bolesti. Imunitet se sastoji od urođenog (sa kojim se rađamo) i stečenog imuniteta (koji se gradi osobito u prvim godinama života).

Izgradnja imuniteta počinje od prvog dana života. Najvažnije sto se odmah u početku može uraditi jeste ishrana bebe majčinim mlijekom (dojenje). Prvo majčino mlijeko koje se naziva Kolostrum sadrži imunoglobuline, zaštitne supstance koje su toliko važne da se smatraju 'prvom imunizacijom'", naglasila je doktorica Jahić. 

Doktorica Sabiha Jahić je pojasnila da je najintenzivija izgradnja imuniteta u prve četiri godine. U tom periodu su djeca najosjetljivija, pogotovo vrtićka. 

Kako djeci olakšati povratak u đačke klupe? Savjeti za bezbrižniji početak školske godine

"Često su u nekoj respiratornih infekciji, čak i do 10-tak puta u toku godine. Za taj period često kažemo da je to 'trening imuniteta'", istakla je doktorica. 

Tajnih sastojaka koje možete dodati u hranu svom djetetu kako bi uvijek bilo zdravo nema, ali postoji nekoliko stvari na koje svaki roditelj mora paziti kako bi podigao imunitet mališana, a, prema doktorici Jahić, to su:

1. Uravnotežena ishrana

Ključ zdrave ishrane je uravnotežena ishrana (ishrana koja sadrži sve grupe namirnica, voće, povrće, žitarice, mliječni proizvodi, meso i zamjena za meso)

2. Dovoljno sna

Poštovati bioritam djeteta ( spavanje u isto vrijeme)

3. Fizička aktivnost i boravak na zraku u skladu sa vremenskim prilikama

4. Uslovi stanovanja

5. Harmonični porodični odnosi, dovoljno ljubavi koja se pokazuje djeci.

Pet omiljenih dječjih užina nisu zdrave koliko se čini: Evo čime ih možete zamijeniti

"Ovo su preduslovi za razvoj imuniteta. Preporuka je i uključiti D vitamin u zimskim mjesecima, Beta-glukani uz preporuku pedijatra", istakla je prim. dr. Sabiha Jahić. 

Važno je na kraju naglasiti, kaže pedijatrica, da su crijeva naš najveći imunološki organ, zato su važna zdrava crijeva.

"Ovo naglašavam iz razloga sto se kod respiratornih infekcija vrtićke djece nikako ne preporucuje upotreba antibiotika", pojasnila je doktorica Jahić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak