Oštre reakcije na NE Rezoluciji o Srebrenici: 'Bijedan čin Mađarske, Budimpešta se suprostavlja EU'

14
Radiosarajevo.ba

Mađarska će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjendikom bh. entiteta Rs Miloradom Dodikom u Budimpešti. Szijjarto je istakao da Rezolucija „namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za tragediju u Srebrenici“.

Ova anticivilizacijska poruka odjeknula je zemljama Europe, te već izaziva odlučne reakcije.

Bosanska novinarka Melina Borčak, čija knjiga "Mekka hier, Mekka da" o genocidu je postala bestseller u Njemačkoj, kaže za Radiosarajevo.ba da „Mađarska se ovim bijednim činom suprotstavlja Evropskoj uniji, a i samoj sebi - budući da su njeni predstavnici ranije podržavali rezolucije“.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

"Na nivou Evropske Unije postoji već nekoliko rezolucija o genocidu u Srebrenici, uključujući jednu kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na Genocid u Srebrenici... U suštini ovo nije ništa novo - još jedan mađarski korak dalje u živo blato velikosrpskog i proruskog fašizma. Ništa drugo se ne može očekivati od mađarske politike, koja je odavno u vijestima skoro isključivo zbog rasizma, antisemitizma i autoritarizama - a ne zbog nečega što bi dolikovalo modernoj evropskoj državi", govori Borčak, te dodaje:

"Iako rezolucije većinom nisu pravno obavezujuće, ipak treba sarađivati sa političarima u EU Parlamentu koji su prijatelji Bosne i pomoći im da pokrenu sve moguće korake za ispitivanje i sankcioniranje mađarskog ultradesničarskog rasizma. Trebaju shvatiti da imaju proruske agente i neprijatelje bukvalno u sredini kontinenta, a i u svim institucijama. I naravno, bh. političari trebaju skupiti to malo hrabrosti i pameti što tvrde da imaju, i tražiti razgovore i sankcije na nivou EU."

Szijjarto nakon sastanka s Dodikom: "Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici"

Na pitanje da li je ovo ujedno i poruka europske krajnje desnice, na koju Dodik i njegov režim nesumnjivo računaju, tim prije jer je „desničarska ikona“, mađraski premijer Viktor Orban prije nekoliko godina problematizirao integraciju „dva miliona muslimana“ iz Bosne u Europsku uniju, Borčak odlučno kaže da "ovo nije nikakva poruka, nego staro, ustajalo smeće".

Foto: Privatni album: Melina Borčak

"Odavno znamo da su genocid nad Bošnjacima i njegovi izvršitelji postali centralni dio ideologije evropskih i ultradesničarskih terorista, političara i kriminalaca širom svijeta. Samo zbog mržnje prema muslimanima, više pameti ili misli iza toga nema. Ovo je samo još jedan argument koji u očima svake normalne osobe blati mađarsku vlast, koju ionako niko više ne poštuje. Srpski nacionalisti se mogu time hvaliti koliko žele, ali očito ne razumiju ono što zna i svako dijete: Čega se pametan stidi, budala se ponosi", zaključuje Boračk.

IFIMES: dr. Zijad Bećirović

Prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, također, smatra da se "tamo gdje caruju kriminal, korupcija, autokracija i ruski utjecaj može očekivati sve".

"Najilustrativniji primjer je Mađarska. Zato ne iznenađuje mađarski stav, da će glasati protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Uostalom, to uopšte ne iznenađuje znajući da se iz Budimpešte koordinira obavještajna operacija „Kula“ i znamo šta je ona prouzrokovala i još uvijek prouzrokuje Bosni i Hercegovini. Viktor Orban je dodatno „osokoljen“ pobjedom VMRO-DPMNE u Sjevernoj Makedoniji tako da će sasvim sigurno intenzivirati svoje aktivnosti u regionu, a unutar Bosne i Hercegovine ima svoje saveznike, ekspoziture uključujući i Sarajevo. Region očekuje turbulentan i neizvjestan period“, upozorio je Zijad Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak