Navršilo se 126 godina od rođenja Jakova Gotovca: Ero s onoga svijeta

Radiosarajevo.ba

Na današnji dan prije 126 godina u Splitu se rodio Jakov Gotovac, jedan od najznačajnijih hrvatskih kompozitora.

Uprkos tome što je, kako bilježi Hrvatska enciklopedija, muzička znanja stjecao donekle nesistematično i izvan konvencionalnih institucija – kao privatni učenik A. Meneghella-Dinčića, A. Dobronića, Ć. M. Hrazdire i J. Hatzea u Splitu, povremeno V. Rosenberga Ružića u Zagrebu, te kroz jednogodišnje (1920–21) pohađanje predavanja J. Marxa na Muzičkoj akademiji u Beču – Gotovac se rano uključio u muzičku praksu te jednako tako rano i uspješno počeo komponirati, što je potom odredilo njegov konačni izbor profesije.

Na početku I. svjetskog rata uključio se u rad pjevačkih društava "Zvonimir" i "Lisinski", učestvovao je pri organizaciji amaterskoga Hrvatskoga kazališnog društva za Dalmaciju, te od 1919. Splitske filharmonije, a 1922. i Filharmonijskoga društva u Šibeniku.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Od 1923. djelovao je u Zagrebu, kao korepetitor te operetni i operni dirigent Hrvatskoga narodnoga kazališta (do 1957) i kao zborovođa Akademskoga pjevačkog društva Mladost (poslije Mladost-Balkan), koje je vodio sve do početka II. svjetskog rata, razvijajući i intenzivnu međunarodnu koncertnu djelatnost (Engleska, Njemačka, Čehoslovačka, Grčka itd.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak