Pravilnik o zabrani pušenja: Evo šta kažu ugostitelji i građani - provjerite i kolike su kazne
Implementacija Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje počela je donošenjem Pravilnika o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji stupa na snagu u četvrtak, 13. juna.
Kako navode iz Privredne komore FBiH, Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uslove koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.
Krenimo redom - ugostiteljski objekti se Pravilnikom dijele na one do i više od 50m2. Vlasnicima objekata površine do 50m2 u kojima se služi samo piće ostavljeno je na volju da li će objekat biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako odluče da objekat bude pušačkog tipa, prostor moraju opremiti sistemom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku. U objektima u kojima je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Vlasnici objekata većih od 50m2 u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, moraju napraviti preinake kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja.
Te preinake uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10m2, niti veći od 20 posto ukupne površine prostora; opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana. U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana.
Objavljen pravilnik o zabrani pušenja u FBiH: Evo kolike su kazne i kada stupa na snagu
Za objekte manje od 50m2 u kojima se služi hrana i piće, pušenje je u potpunosti zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora, određeno je Pravilnikom.
Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić za portal Radiosarajevo.ba ističe da u Pravilniku postoje pojedine nelogičnosti.
/ Anketa
Kako komentirate kazne u Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda?"Pročitao sam pravilnik. Evo, samo jedna nelogičnost koja je sramotna prema ugostiteljima i klijenteli koju su odredili Pravilnikom, a tiče se ugostiteljskih objekata većih od 50m2. Mogu da odvoje prostoriju od 10m2 i maksimalno 20 posto prostora površine, što znači ako je riječ o prostoru koji ima 70m2 može 14m2 da odvoji za pušače, s tim da u tom prostoru nema usluge, nema ni kafe ni soka, vrata moraju biti hermetički zatvorena, na sat vremena deset kubika izmjene zraka, kao tor za stoku, tako ponižavajuće za nas...", govori Hadžić za portal Radiosarajevo.ba.
Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH smatra da ugostiteljima nije ostavljeno dovoljno vremena da se prilagode Pravilnku.
"Ugostitelji nisu imali vremena, Pravilnik je tek 6. juna objavljen u Službenom glasniku, a od sutra je na snazi. Zakonodavac je ostavio šest narednih mjeseci prilagodbe. Dakle, nismo imali vremena. Nažalost, kritike na Ministarstvo zdravstva koje je nosioc donošenja ovog Pravilnika, nikad nikog iz ugostiteljskog sektora nisu kontaktirali i pitali za mišljenje ili sugestiju. Sramotno", naglašava Hadžić.
Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svako fizičko lice za kršenje odredbe o zabrani pušenja.
Zakonom su određene i novčane kazne - pravna lica mogu dobiti kaznu u rasponu od 2.000 do 5.000 KM, odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.
Predsjednik Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo Amar Trbović tvrdi da su ugostitelji ugroženi, ali da se Pravilnik mora poštovati.
"Ma svi smo ugroženi, ali svakako se moramo prilagoditi radi kazni i inspekcije tako da šta god da kažem - suvišno je. Oni su usvojili kako su usvojili i protiv toga zasad ne možemo ništa, samo upućivati incijative da se Pravilnik prilagođava nama ugostiteljima gdje će biti dug put da se sve posloži kako nama svima odgovara", veli Trbović za portal Radiosarajvo.ba.
Podsjetimo, zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio period od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.