Objavljen pravilnik o zabrani pušenja u FBiH: Evo kolike su kazne i kada stupa na snagu

2
FENA
Objavljen pravilnik o zabrani pušenja u FBiH: Evo kolike su kazne i kada stupa na snagu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zabranjeno pušenje

Implementacija Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje počela je donošenjem Pravilnika o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije 5. juna, a stupa na snagu 13. juna ove godine.

Iz Privredne komore FBiH navode da Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH, a Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uslove koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.

Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i više od 50 metara kvadratnih i unosi razliku između objekata u kojima se služi hrana i piće i isključivo piće. Slijedom toga, razlikuju se i uslovi koje je potrebno ispuniti u skladu s novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja.

Smrt u hotelu “Srpski kralj”: Osamdeset i pet godina od ubistva dr. Mehmeda Spahe

Smrt u hotelu “Srpski kralj”: Osamdeset i pet godina od ubistva dr. Mehmeda Spahe

Vlasnici objekata površine do 50m2 u kojima se služi samo piće mogu odlučiti da li će objekat biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dozvoli pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sistemom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku. U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.

Za vlasnike objekata većih od 50m2u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obavezne mjere koji trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja. Mjere, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10m2, niti veći od 20 posto ukupne površine prostora; opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana. U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana.

Završen pravilnik o zabrani pušenja: Evo kolike su kazne, ko su izuzeci i od kada se primjenjuje

Završen pravilnik o zabrani pušenja: Evo kolike su kazne, ko su izuzeci i od kada se primjenjuje

Za objekte manje od 50m2 u kojima se služi hrana i piće, pušenje je u potpunosti zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora.

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio period od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.

Pored obaveznih mjera, Zakonom su određene i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih lica kreće stupanjem na snagu ovog Pravilnika.

Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svako fizičko lice za kršenje odredbe o zabrani pušenja.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora.

U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

U slučaju da lice ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je lice: opomenuti; uskratiti uslugu; zatražiti od lica da napusti prostor.

Pravna lica suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

"U tom procesu, Privredna komora FBiH stoji na raspolaganju svim svojim članovima za sve dodatne informacije i asistenciju", saopćeno je iz PKFBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije