Litijumska groznica i mi: Šta se plaća baukom "islamističke tendencije" u BiH?

10
Analitički tim Radiosarajevo.ba
Litijumska groznica i mi: Šta se plaća baukom "islamističke tendencije" u BiH?

Njemački javni servis Deutsche Welle objavio je 18. jula tekst (21. jula je objavljen i na našim jezicima) u kojem se analiziraju navodne "Islamističke tendencije na zapadnom Balkanu".

Autorica Claudia Mende na prilično pojednostavljen i tendeciozan način postavlja pitanje potiče li rat na Bliskom istoku radikalizaciju muslimana na zapadnom Balkanu? Događaji u Gazi stavljaju se u kontekst moguće radikalizacije, ali, navodno, nisu jedini, dok se stradanje hiljada nedužnih civila u Gazi "doživljava kao svjetski sukob protiv muslimana".

Sve to je potom ugurano u kontekst nedavnog napada jednog srbijanskog državljanina na Ambasadu Izraela u Beogradu, te ilustrirano fotografijom Sarajeva i Gazi Husrev-begove džamije!?

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

Zašto?!

"Tokom rata u BiH muslimanski Bošnjaci su dobili značajnu vojnu podršku uglavnom iz islamskih zemalja, a sa stranim borcima došle su i radikalne struje islama koje nakon rata nisu nestale", piše, uz ostalo, DW.

One čine "temelj političkog islamizma" u Bosni i Hercegovini, piše Karsten Dümmel u analizi za Zakladu Konrad Adenauer (KAS). Dümmel je bio voditelj KAS-ovog ureda u Sarajevu od 2014. do 2018. godine. Zanimljivo je da je tada, 2016. godine, predlagao da se BiH formira kao federacija tri do četiri federalne jedinice, dakle, isto ono što govori i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, saveznik Milorada Dodika i Aleksandra Vučića

Njemački mediji: Tri razloga za litijum iz Srbije i dva protiv

DW dalje izvještava:

"U ratu se na bošnjačkoj strani borilo oko 4.000 mudžahedina iz arapskih zemalja, od kojih su mnogi ostali u zemlji nakon sklapanja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. Radikalne skupine su se, uz otvorenu podršku Saudijske Arabije, od kasnih 1990-ih etablirale u nekim regijama BiH te Sandžaka. Saudijskim novcem su izgrađene selefijske džamije i kulturne ustanove".

Pojedini autori su s pravom postavili pitanje da li je cilj ovakvih narativa (identičnih sadržaju pisama što su ih zvaničnici bh. Entiteta Rs-a nedavno slali širom svijeta) da opravda aktivnosti koje vodi zvanični Beograd poslije "svesrpskog sabora" 8. juna 2024, stvarajući "novu realnost" kroz intenizvnije realacije između Repubklike Srbije i vlade u Banjoj Luci.

Tim prije jer država koja je od 2014. godine kupila oružje vrijendosti tri milijarde dolara (Izvor: RTS), više i ne krije svoje otvorenom miješanje u unutrašnje prilike u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Crnoj Gori, svim područjima Balkana koje doživljava kao "srpski svijet".

"Nije pitanje hoće li, već kada i gdje će Vučić upotrijebiti ovo oružje", pisao je još prije nekoliko godina uvaženi Srđan Sušnica.

Nameće se i dilema da li njemačka vlada ovako želi pridobiti zvanični Beograd, jer se tekst, zanimljivo, pojavio istog dana kada je u posjeti Beogradu boravo kancelar Olaf Scholz. U danu kada je predsjednik Aleksandar Vučića  na sva usta hvalio njemačke najviše zvaničnike, toliko da je i njemačkim novinarima bilo neugodno.

IGES podsjeća javnost: Potencijalna nalazišta litijuma u BiH su državna imovina!

Huškanje protiv žrtava: DW protiv Bundestaga!?

Da li se ovakvim narativima treba "isplatiti" Beograd kako bi isporučio litijum njemačkoj industriji u vremenu sve niže popularnosti Scholzovog kabineta?

"Primijetila sam nešto što vrlo dobro odaje mržnju prema Bosni i Bošnjacima: Kad se podsjeća na genocid, onda je 'War in Europe's backyard', to jeste u dvorištu, u okolini Evrope. A kada treba huškati protiv žrtava tog istog genocida, onda smo leglo džihadizma 'u srcu Evrope'. Dakle, genocid je bio tu negdje i može se zaboraviti, ali imaginarno leglo imaginarnog džihadizma je odmah tu, u sredini kontinenta i jedva čeka da islamizira nebitne njemačke babe. Njemački Bundestag je već prije nekoliko godina u jednom službenom dokumentu objavio da se Bosna ne može smatrati bitnim izvorom 'islamizma'. Zna se da je više ljudi otišlo u Siriju da se bori pod zastavom ISIL-a iz samog grada Berlina, nego iz čitave Bosne. Sve je to jasno i sto puta prožvakano", govori za portal Radiosarajevo.ba bosanska novinarka Melina Borčak, autorica, čija je knjiga o genocidu i mržnji prema muslimanima proglašena "Spiegel Bestsellerom" ranije ove godine.

Dodaje da joj se gadi taj, kako je kazala, taj "otvoreni, bijedni rasizam" u kojem se svako malo priča o stranim muslimanima koji su došli u BiH da se bore na strani jedine legitimne vojske države tokom agresije.

"A nikad se ni da zucne o hiljadama njemačkih neonacista koji su organizovano, autobusima dolazili u Bosnu da ubijaju bosanske građane na strani hrvatskih nacionalista. Čak i glavni sekretar neonacističke stranke NPD/Heimat, Alexander Neidlein, dakle vodeći neonacista Njemačke, je bio u Bosni kao volonter hrvatskih napadača. Upitan zašto je napustio svoj mirni dom u Njemačkoj i otputovao u ratnu zonu, rekao je da je htio ubijati muslimane! Vrlo jednostavna logika", podsjeća Borčak.

Desnica i islamofobija

Član Predsjedništva Akademije nauka i umjetnosti BiH, akademik Esad Duraković primjećuje da neke evropske zemlje ne smatraju okončanom agresiju na Bosnu i Hercegovinu a čiji cilj je bio i ostao uništenje Bošnjaka kao državotvornog naroda i rasparčavanje Bosne i Hercegovine među njenim susjedima.

Scholz putuje na sastanak s Vučićem: Glavna tema je litijum

"Te ciljeve genocidne agresije sada nastoje dovesti do kraja nekim 'mirnodopskim' sredstvima. Pri tome krivotvore 'argumentaciju', falsificiraju realnost: pripisuju Bošnjacima tzv. 'islamski radikalizam' iako ih stvarnost demantira svih ovih godina. Poenta je u sljedećem. Desnica i islamofobija snažno i opako kontaminiraju Evropu, nažalost, a svaka fobija je iracionalna i lažljiva pa tako i ova iz čije perspektive se i danas gleda na Bošnjake", navodi Durakokoić.

Napad srbijanskog državljanina na izraelsku Ambasadu u Beogradu, prema Durakoviću, jeste za svaku osudu, te da na osnovu njega, klasičnim krivotovrenjem, žele izvući širi zaključci o Balkanu.

"Bošnjaci nikada nisu institucijski napadali ni kršćane ni Židove, naprotiv. Dotle su Evropljani od devedesetih do sada sve činili upravo institucijski da bi ovdje nestalo Bošnjaka kao muslimana: od izjave iz britanske Vlade (početkom agresije) kako 'će biti bolno, ali nužno' (istrebljenje Bošnjaka), nametanja embarga na samoodbranu do puštanja koljača u razoružanu Srebrenicu kao (navodno) zaštićenu zonu UN", komentira Duraković.

Prema Borčak, ovakvi huškački, rasistični tekstovi imaju istu, vrlo jednostavnu logiku:

"Nastavak rasizma i opravdavanja za neopravdivu politiku Njemačke i Evrope tokom genocida. Kao što su britanske diplomate već davno rekle Bill Clintonu: Genocid je 'povratak kršćanskoj Ervopi'. Ovakvi tekstovi su jednostavno ofirni. Mene kao novinarku bi bilo stid reciklirati ovakvo nešto što je više puta raskrinkano smeće.  Na ovakav rasistički, huškački tekst pun neistina trebaju reagovati naše vlasti, kao što vlasti susjednih zemalja reaguju non-stop na svaku sitnicu. Ne zato što je DW bitan, nego zato što novinari koji pojma nemaju o Bosni stalno prepisuju jedni od drugih i recikliraju iste laži godinama! Vrijeme je da se tome stane u kraj i da sljedeći novinar vidi da se radi o rasističkim bljuvotinama i da ne može samo tako kliknuti copy/paste i nastaviti ih. Svaka normalna država obraća pažnju na takve stvari i zaustavlja ih u korijenu", zaključuje Borčak.

"Vi i danas tetošite predsjednika Vučića"

Akademik Duraković je uputio odlučnu poruku svima koji potiču i kreiraju narative prezentirane u DW za ko zna kakve interese.

"Ovdje, u Bosni i Hercegovini, sve ste učinili, kamuflirana gospodo i lažni kosmopoliti, da biste uništili cijeli jedan narod jer je većinski muslimanski. Pri tome pravite besramnu zamjenu teza: pripisujete Bošnjacima kao narodu (nad kojim ste omogućili genocid i nagradili ga Republikom) islamsku radikalizaciju na osnovu jednog ili dva individualna incidenta.

Vi krivotvorite! Vi i danas tetošite predsjednika Vučića (institucija!) koji je obećavao da će za jednog Srbina ubiti stotinu Bošnjaka, onih kojima ste saučesnički onemogućili samoodbranu!

Vi ste inače izgubili moralni kompas, pa vodite naš svijet ka litici!

Mi smo istinske kosmopolite koji u srcu Evrope žive stotinama godina zahvaljujući upravo tome kosmopolitizmu. Znajte da kao takvi, moralno superiorni, mi preziremo vaše licemjerje i vašu fobiju!", kazao je akademik Duraković za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak