LGBT u BiH: Hoće li biti druge sarajevske parade

Radiosarajevo.ba
LGBT u BiH: Hoće li biti druge sarajevske parade

LGBT "oboljeli" nikoga ne zanimaju

Ova problematika je bila je i temom u Mostaru, no ona, kako se čini, previše ne zanima niti društvo, a niti medije. Helsinški odbor za ljudska prava, u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", u Mostaru je protekli tjedan održao konferenciju za medije o LGBT problematici i poboljšanju položaja LGBT zajednice u šest lokalnih zajednica u BiH (Mostar, Konjic, Trebinje, Foča, Doboj, Travnik). Međutim, ova tema hercegovačke novinare nije previše zainteresirala te je sve ostalo na zaključku kako nema zanimanja i volje za razgovor i raspravu o pravima LGBT populacije u BiH. 

"Prva Parada ponosa održana je u Sarajevu prošle godine, a 23. kolovoza planirana je i druga, ali time je ispunjena samo forma, a ne suština i u praksi još nisu ostvareni značajni pomaci i u tome se ogleda licemjerstvo političara i donositelja odluka. Možda je dosta spomenuti da je jedna novinarka, pitavši me za izjavu o toj proglematici, LGBT populaciju nazvala "oboljenjem"", kaže Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava BiH za Deutsche Welle. 

Ona naglašava da je fizičko i psihičko nasilje prema LGBTIQ osobama svakodnevno u porastu, te da homofobični, transfobični stavovi i stereotipno predstavljanje LGBTIQ osoba u javnom prostoru značajno doprinose općoj toleranciji diskriminacije nad pripadnicima ove populacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak