Lov na Čovjeka u Sarajevu

Piše: Faruk Vele
Lov na Čovjeka u Sarajevu
Facebook / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Poštovani čitatelji, pred vama je još jedna Inventura u kojoj podvlačimo crtu pod sedmicu koja je iza nas.

Subota, 11. juli - Srebrenice moja

Obilježena je 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Četvrt stoljeća kasnije najstrašniji zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata obilježen je, prije svega, snažnim ustajanjem protiv negiranja „zločina nad zločinima“, što je nastavak genocidnog procesa, kako će među ostalima reći i sudija Carmel Agius, prvi čovjek Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Haggu.

Carmel  Agius  / Poricanje je posljednja etapa genocida, istina o Srebrenici će pobijediti!

Iako je ovo godina kada je iz različitih razloga ukopan najmanji broj žrtava, njih devet, godišnjica je obilježena dostojanstveno, organizacijski na visokom nivou. Za to treba odati priznanje, prije svega, Memorijalnom centru Potočari na čelu sa dr. Emirom Suljagićem, koji su ovaj događaj digli na svjetsku razinu.  

Gotovo cijeli svijet je stao uz Srebrenicu. Poruke su stizale od visokih američkih zvaničnika, preko francuskog Emmanuela Macrona, predsjendika Njemačke Frank-Walter Steinmeier, do iranskog lidera Hasana Ruhanija, iz Katara, Saudijske Arabije...

Svi su bili jednoglasni u osudi. Jedino je za premijerku Srbije Anu Brnabić Srebrenica „nesporazum iz prošlosti“!?

Kako smo na ovom mjestu već jednom napisali, ne treba ni Bosni, a ni Srebrenici „priznanje genocida“. Cijeli civilizirani svijet zna se šta se tamo dogodilo tog ljeta 1995. Potvrdilo se to i ovog 11. jula. Prihvatiti to jednako je stvar civilizacijskih vrijendosti, kao što je i priznanje Holokausta i zločina NDH.

Priznanje genocida treba Srbiji, bh. entitetu RS, njihovom ozdravljenju. U svakom smislu.

Sve obilježavaju 25. Godišnjice genocida u Srebrenici pročitajte OVDJE.

Nedjelja, 12. juli - Vratite majkama djecu

Majke Srebrenice mole za posmrtne ostakte svojih najmilijih. Iako je ove sedmice obilježena 25. godišnjica ovog nezapamćenog zločina, za više od hiljadu žrtava se još traga.

U 95 masovnih grobnica na području Srebrenice do sada su pronađene i u Memorijalnom centru u Potočarima ukopane 6.652 žrtve genocida. Imena i prezimena nestalih su poznata, no lokacije na kojima su - tajna

Jedino što majke Srebrenice žele jeste da dostojanstveno sahrane svoje najmilije. Minimum onog što ovaj država može i mora uraditi za njih jeste da insistira na otkrivanju informacija gdje su posmrtni ostaci njihove djece.

Do njih se može doći. Da, primjerice, majka Hajra Ćatić, napokon, dostojanstveno sahrani svoga sina Ninu, pjesnika i novinara koji se posljednji javio iz ubijenog grada.

Ponedjeljak, 13. juli - Đoković u Visokom

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković u ponedjeljak je toplo dočekan na Sarajevskom aerodromu odakle je sletio avionom iz Beograda, zajedno sa roditeljima. 

Đoković je odsjeo na Trebeviću, a potom se uputio u Visoko gdje je posjetio "bosanske piramide".

Đoković je posjetu iskoristio da meditira na planini Visočici zajedno sa Semirom Osmanagićem, osnivačem Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Kada je je u oktobru 2005. godine Osmanagić, uz ibret butum Bosne, lansirao ideju da u Visokom postoje „drevne piramide“, Senad Avdić je otprilike napisao da je Osmanagić ko od šale završio dva fakulteta, oženio najljepšu djevojku u gradu - te da će piramida u Visokom biti, ne zato što ih stvarno ima - već zato što je to rekao Sem Osmanagić.

Ipak, u Bosni ništa nije tako jednostavno, a ni naivno. Za to se potrudio PR tim Milorada Dodika s kojim se „prvi reket“ svijeta, također, susreo.

Kako je primijetio naš kolumnista Dragan Bursać, Đoković je od Dodika dobio orden, isti onaj koji su ranije dobili Ratko Mladić i Radovan Karadžić i Slobodan Milošević i Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik...

„Kako da vam kažem, nije ga primio iz neznanja, nego baš zbog uvažavanja svojih odlikovanih prethodnika“, napisao je Bursać.

Ne bih ja tu ništa dodao.

Predrag Pašić - undefined

Foto: Privatni album: Predrag Pašić

Utorak, 14. juli - Sramota!

Legenda Fudbalskog kluba Sarajevo Predrag Pašić uputio je dramatičan apel u kojem navodi da će on i supruga, nakon, kako je naveo, sudskim postupkom koji je vođen bez njegovog znanja, biti izbačeni na ulicu jer će Općina Centar Sarajevo oduzeti njegovu imovinu.

Ne ulazeći u meritum slučaja koji će, očito, svoje „treće poluvrijeme“ imati na sudovima, činjenica da se u državi u kojoj je manje-više opljačkano sve, pravna država počela „graditi“ tako što će biti oduzeta imovina koju posjeduje ili kojom upravlja jedan Predrag Paja Pašić, jedno od najvećih imena fudbalkskog Sarajeva – govori da je u ovoj zemlji puno toga i trulo i naopako.

Tačno je da niko nije iznad zakona, ali za razliku tajkuna koji su mu se očito „nameračili na kosti“, Pašić zna i javnosti je saopćio kako je i pod kojim okolnostima došao do imovine.

Imamo li na umu da je taj Paja i prije 5-6 godina izbačen na ulicu i sa sportskih terena na kojima su 12 godina trenirali klinci iz škole „Bubamara“, što već daje jasnu sliku da je legendarni nogometaš završio na nekoj „listi za odrestel“.  

Srijeda, 15. juli - Lov na Čovjeka

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, v.d. direktora sarajevske Opće bolnice obavijestio je javnosti da bi Etički komitet Ljekarske komore Kantona Sarajevo želi da mu oduzme licencu jer je u programu televizije N1 izjavio da su „liječenje i pravo na život djeteta ljekarima svetinja!“, što se odnosilo na poznati slučaj djevojčice Nadin Smajlović.

Mnogo se bure podiglo posljednjih dana u javnosti u vezi licence prof. dr. Gavrankapetanovića.

Dok je dio aktera ove priče tvrdio da se u javnost plasiraju razni spunovi, prof. dr. Gavrankapetanović je ponavljao da se nastavlja njegov progon.

...  / Etički komitet o prof. dr. Gavrankapetanoviću: Nastavlja se kažnjavanje

Podrška prof. Gavrankapetanoviću je stigla s raznih adresa. Od boračkih udruženja, do dok Ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona i Federacije, porodice Smajlović... Bilo bi dobro da čujemo i glas šire javnosti.

Uprkos uvjerenju da bi najbolje bilo da je cijeli slučaj ostao „unutar esnafa“, nastupi pojedinih ljekara poput dr. Enre Suljić i slčnih neodoljivo upućuju da je nekome trebalo upravo ovo.

Nakon svega, teško se oteti utisku da je najbliže istini stav uvaženog dr. Haruna Drljevića da je Ljekarska komora KS pokazala jednu nepotrebnu, tendencioznu i neukusnu demonstraciju sile, kao i sve ono što komora ne treba da bude“. Da, bi pomoglo nama, zdravstvo mora, prije svega, pomoći sebi.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Četvrtak, 16. juli -Tužioče Larson, spasite nas korupcije!

Bivši američki tužilac Eric Larson stigao je u Sarajevo, a s radom u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo počinje 22. jula, i to kao savjetnik, odgovorili su iz ovog Ureda za Radiosarajevo.ba.

"S obzirom da je upravo Ured ostvario značajne rezultate u borbi protiv korupcije u KS, po čemu je Kanton Sarajevo priznat kao lider u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, Ambasada SAD je prepoznala dostignuća Ureda na ovom polju i izrazila spremnost da podrži ovaj Ured u njegovim daljnjim aktivnostima i djelovanjima.

Važan je ovo događaj za Bosnu i Hercegovinu. Posebno jer su naši prijatelji iz Sjedinjenih Američkih Država prepoznali značaj borbe protiv korupcije za daljne jačanje naše države i društva. Istina, korupcije nema samo u KS, korupcija je rak-rana cijelog društva, ali svaki put počinje prvim korakom.

Evo zašto je to važno. Singapur je do 1982. godine, do donošenja Antikorupcijskog zakona, bio među vodećima u korupciji. Istog dana po provedbi zakona uhapsili su 142 ministra i državna službenika. Singapur je danas među najuspješnijim zemljama na svijetu u suzbijanju korupcije i uopće.

U Singapuru vladaju iznimno visoki standardi u gotovo svakoj sferi javnog života. Počevši od javnog sektora, koji je uspostavljen na principima meritokracije, gdje u javnu službu se regrutiraju samo sposobni ljudi, nasuprot našoj kakokraciji -  vladavini najgorih. Kako bi se uklonilo korupciju među javnim dužnosnicima, oni su  izrazito dobro plaćeni. S plaćom od otprilike 2,2 milijuna dolara godišnje, singapurski premijer je najplaćeniji svjetski lider.

Zato, tužioče Larson, spasite nas korupcije! Ona je zlo koje nas vuče na dno.

Petak, 17. juli - Smrt mladića

Današnji dan obilježila je vijest o smrti 28-godišnjeg mladića iz Ustikoline koji je bio zaražen koronavirusom, a preminuo je u izolatoriju klinike na Podhrastovima u Sarajevu od obostranog zapaljenja pluća.

Kako javljaju mediji, situacija se ne smiruje, naprotiv, svakodnevno veliki broj zaraženih, rezultirao je ponovnim proglašenjem epidemije na području Federacije.

Nadamo se da će ova velika tragedija i najnoviji potezi vlasti mnoge osvijestiti da korona nije stvar teorija zavjere, pretjerivanja i kojekavih nagađanja već smrtonosna opasnost za sve nas, naše porodice.

Vodimo računa o drugima, vodimo računa o sebi. Čuvajte se ljudi. Budimo odgovorni!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije