Krvnik Ratko Mladić, od optužnice, godina skrivanja do presude za genocid

4
AA
Krvnik Ratko Mladić, od optužnice, godina skrivanja do presude za genocid

Ko je Ratko Mladić?

Ratko Mladić rođen je 1943. godine u selu Božanovići kod Kalinovika, u Bosni i Hercegovini. U Beogradu je završio Vojnu akademiju Jugoslovenske narodne armije i Komandno-štabnu akademiju kopnene vojske, a službovao je na nekoliko mjesta u tadašnjoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, kasnije i u Prištini.

U junu 1991. godine poslan je u Knin u Hrvatskoj gdje je dobio komandu nad 9. korpusom JNA. Pobunjene srpske snage su ovo područje ubrzo odvojile od ostatka Hrvatske i formirale tzv. Srpsku autonomnu oblast Krajina. Tokom ljeta predvodio je napad na selo Kijevo, kako bi deblokirao SAO. Selo je skoro potpuno uništeno, a sud u Šibeniku je naredne 1992. za taj zločin Mladića osudio na 20 godina zatvora. Haška optužnica nije teretila Mladića za zločine počinjene na teritoriji Hrvatske.

Mladić je 9. maja 1992. godine preuzeo mjesto komandanta Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. Kad je 12. maja nelegalna skupština pobunjenih bosanskih Srba izglasala formiranje tzv. Vojske srpske Republike, postavljen je za njenog komandanta i na tom mjestu je bio do decembra 1996. godine.

Nakon 15 godina bijega i skrivanja, Mladić je pronađen i uhapšen 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo na sjeveru Srbije, skrivao se pod imenom Milorad Komadić.

Uhapšen je nakon pada režima Slobodana Miloševića u Srbiji, čiju zaštitu je uživao, kao i pojačanog pritiska zapadnih sila na Srbiju da donese zakon o saradnji s MKSJ-om i preda osumnjičene za ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak