Kod 20 posto ovisnika dobri rezultati liječenja

Radiosarajevo.ba
Kod 20 posto ovisnika dobri rezultati liječenja

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine.

Ovisnost je recidivirajuća bolest mozga koja ima hroničan karakter, neizvjestan tok i česte obrte u tretmanu. To je mukotrpan proces, a svakog ko zatraži pomoć stručnjaci nastoje motivirati za liječenje jer bez čvrste volje za tretmanom ne može biti uspjeha.

Direktorica Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS-a Nermana Basara kazala je Agenciji Fena da stručnjaci te ustanove vjeruju u uspjeh, a uspjehom smatraju i svaki dan apstinencije od supstance.

Statistika te ustanove pokazuje da  kod deset do 20 posto ovisnika u programima liječenja bilježe dobre rezultate, dugoročnu apstinenciju i poboljšanu kvalitetu života.

Direktorica Basara ističe da, nažalost, kod deset posto nikad ne uspiju ostvariti pozitivan rezultat, oni su vječiti povratnici u tretman, a 50 do 60 posto je na supstitucijskim programima liječenja (smanjenje šteta izazvanih upotrebom droga) koji se odnose na dugoročnu ili trajnu primjenu terapije. Tu vrstu terapije imaju u Kantonu Sarajevo i u drugim centrima u BiH.

''Možemo biti zadovoljni, imamo mrežu centara i solidne rezultate u liječenju. Imamo čak i one koji već više godina apstiniraju i uzor su drugima koji tek dolaze na tretman'', kazala je dr Basara.

Naglasila je važnost intersektoralne suradnje u radu te ustanove posebno s terapijskim komunama koje su završna faza u sveobuhvatnom programu liječenja. Pacijente, kaže, tamo šalju nakon što završe program detoksikacije. Rehabilitacija u tim komunama traje godinu godinu ili dvije, a može trajati i duže. Nakon toga osoba bi trebalo da se reintegrira u zajednicu kao njen punopravni član.

S Ministarstvom unutarnjih poslova Zavod ima intenzivnu suradnju u smislu osiguranja sigurnosti za osobe koje dolaze na tretman i osoblje, te koordinacije u slučaju otkrivanja kriminalnog ili krivičnog djela u vezi s preprodajom droge. Suradnja je dobra i sa zdravstvenim ustanovama i socijalnim sektorom jer je većina osoba ovisnika o drogama u stanju socijalne potrebe. U svrhu primarne prevencije i edukacije Zavod surađuje s obrazovnim sektorom.

Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije djeluje od 1977. godine, a otvaranjem odjela za narkomaniju 2000. godine bavi se ovisnicima o heroinu. Dosad su zbrinuli 1.500 do 1.800 ovisnika koji su prošli hospitalni tretman, a trenutno je na supstitucijskim i drugim programima liječenja više od 400 ovisnika iz KS-a.

Direktorica Basara ističe značaj edukacije, informiranosti i znanja o problemima vezanim za zloupotrebu bilo koje psihoaktivne supstance posebno heroina. To bi trebalo da bude indikator organima vlasti i zdravstvenim stručnjacima da veću pažnju obrate na javnu edukaciju kompletnog stanovništva i podizanja svijesti o svim štetnim posljedicama koje izaziva upotreba tih supstanci.

Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti obilježava se 26. juna, a tad se posebno skreće pažnja javnosti i profesionalaca da obrate pažnju na taj značajni socijalno - patološki fenomen koji postoji u društvu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak