Izostavljeni bitni datumi: Zašto škole ne obilježavaju dan mentalnog zdravlja u KS?

6
Radiosarajevo.ba
Izostavljeni bitni datumi: Zašto škole ne obilježavaju dan mentalnog zdravlja u KS?

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja, a obilježava ga cijela planeta. Mentalno zdravlje je jedan od najbitnijih aspekata života, a sve počinje od ranog djetinstva. 

Sandra Muratović, profesorica u Drugoj gimnaziji Sarajevo, objavila je na svojim društvenim mrežama da "danas je Međunarodni dan mentalnog zdravlja.

1. Ministarstvo obrazovanja KS ga nije stavilo na listu važnih datuma, ali jeste npr. Međunarodni dan životinja koji je bio prije koji dan.
Nemam ništa protiv obilježavanja Dana životinja, da se razumijemo.

2. Iz revolta prema 1. a i iz hronične potrebe da nešto uradil za ove mlade o čijem mentalnom zdravlju bolje da ne pričamo, organizujem sa učenicima IV razreda pravljenje materijala da se dijele, kartica, vizuelnog materijala za učenike i roditelje, a koji se odnose na unapređenje mentalnog zdravlja mladih.

Uragan Milton poput razjarene oceanske zvijeri: Snimljen gigantski val od skoro 9 metara

3. Već tri dana u našoj školi se prekida normalna nastava radi dojava o postavljenoj bombi. Prešli smo ova dva dana na online kako bismo spasili mrvu razuma i djeci i sebi od kontinuiranih trzavica, odnosno, ucjena nekoga sa sumanutim idejama o vlastite važnosti.

4. Ministarstvo obrazovanja KS šuti, ne objavljuje ništa, pa ni rečenicu podrške. Prave se ludi.

5. Jesam vam rekla da nam je za ovu školsku godinu na kalendaru važnih datuma Međunarodni dan životinja?

Radi toga, dijelim sa vama Vodič za roditelje-brošuru koja Vam može pomoći da bolje razumijete razvojni period vašeg djeteta, a koji smo stavili na web stranicu škole. Potražite je pod padajućim menijem 'Za roditelje'. 

A materijal koji su sjajne učenice psihologije pravile ću podijeliti nakon što ponovo krenemo u školu normalno, jer danas se odgađa obilježavanje Međunarodnog dana mentalnog zdravlja radi problema koje imamo sa mentalnim zdravljem okoline."

Nove dojave o bombama u sarajevskim školama: Oglasila se resorna ministrica Naida Hota-Muminović

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ovaj važni datum nije uvrstilo u prilog nastavnom kalendaru za školsku 2024/2025. godinu. 

Osim Svjetskog dana mentalnog zdravlja, iz kalendara su izostavljeni i brojna druga obilježavanja kao što je Svjetski dan pozorišta (27.03), Svjetski dan Roma (08.04), Međunarodni dan planina (11.12), te Dan zaštite šuma (21.3). Ovo su samo neki koje Kanton Sarajevo u prilogu školskom kalendaru nema, a komparirali smo ga sa Tuzlanskim Kantonom koji ima uvedene iste u prilogu školskom kalendaru, koje navode kao važne datume. 

Za portal Radiosarajevo.ba, Senad Alić, direktor Gimnazije Sarajevo School of Science and Technology, izjavio je da "Svjesni važnosti mentalnog zdravlja svake osobe kao i naših učenika, svake godine povodom Dana mentalnog zdravlja organizujemo Sedmicu svjesnosti mentalnog zdravlja i preventivne zaštite od narkotičkog djelovanja gdje učestvuju različiti predavači , psiholozi, pedagozi, psihoterapeuti, KJU Porodično Savjetovalište, Centar za mentalno zdravlje, Narko ne, Medica studento 5 i 6 godine Medicinskog fakulteta SSST kao i predstavnici MUPa kantona Sarajevo kao i drugi. Predavanje je usmjerno prema učenicima, nastavnom osoblju i roditeljima učenika."

Foto: Ustupljena fotografija: Raspored predavanja na SSST

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak