Husremović: Uloga roditelja u odabiru zanimanja i razvoju karijere djece

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu će danas biti održan Prvi forum roditeljstva na kojem će ugledne stručnjakinje iz različitih područja kroz prezentacije i otvorenu raspravu odgovoriti na najčešća pitanja koja roditelji sebi postavljaju.

Jedna od tema o kojoj će se govoriti je i uloga roditelja u odabiru zanimanja i razvoju karijere njihove djece. O ovoj temi govorit će profesorica Dženana Husremović predsjednica Udruženja psihologa BiH.

Roditelji, kao najznačajnije osobe u razvoju i socijalizaciji djece, igraju važnu ulogu u razvoju karijere, kaže profesorica Husremović.

"Preko sistema nagrađivanja i kažnjavanja, odobravanja i neodobravanja, očekivanja koja imaju za svoju djecu, primjera koje postavljaju, odabira drugih osoba kao značajnih drugih u životu vlastite djece te prilika koje pružaju svojoj djeci za učenje i razvoj, oni utiču na nivo obrazovanja i obrazovne aspiracije, na percepciju samoefikasnosti i na razvoj vještina potrebnih za razvoj karijere tokom čitavog života.

Stoga pozicija roditelja kao partnera svojoj djeci igra vrlo važnu ulogu u odabiru zanimanja i biranju karijernih puteva koje djecu dovode do toga da, kao odrasli, rade ono što vole, u čemu uživaju i u čemu su uspješni. Znati balansirati između uključenosti i davanja autonomije od vrtićke dobi, te pomoći djetetu da gradi vještine potrebne za razvoj karijere (a ne umjesto njih donositi odluke ili prepuštati djeci da samostalno promišljaju o nastavku školovanja i rada prema famoznoj sintagmi „ono neka odluči, ja ću sve podržati“) ključ je dobrog i konstruktivnog djelovanja u odgajanju djece na putu postizanja profesionalne samostalnosti", ističe Husremović.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak