Historijski arhiv Sarajevo obilježio Međunarodni dan arhiva

Radiosarajevo.ba
Historijski arhiv Sarajevo obilježio Međunarodni dan arhiva
Historijski arhiv Sarajevo obilježio je danas 9. juni, Međunarodni dan arhiva.

Historijski arhiv Sarajevo danas je povodom 9. juna, otvorio vrata građanima i medijima te u čitaonici predstavio interesantne segmente arhivske građe koja se nalazi u arhivskim fondovima i zbirkama.

"Historijski arhiv Sarajevo pridružio se time velikom broju arhivskih institucija i asocijacija iz Evrope i svijeta u obilježavanju ovog značajnog dana", izjavio je predstavnicima medija direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović.

Ova arhivska ustanova drugi put organizirala je manifestaciju Sedmica arhiva – Međunarodni dan arhiva. Radi se o programu koji traje više dana u prvoj polovici juna. Upravo se kroz tu manifestaciju želi ukazati na raznoliki opus kulturnih, baštinskih, obrazovnih, naučnih te administrativno-upravnih arhivskih poslova i djelatnosti te također pokazati njihov značaj i ulogu.

Ove godine Historijski arhiv Sarajevo je nešto ranije, već 3. juna započeo i sedmicu Arhiva izložbom Rukopisa Kur'ana koja je otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci do 22. juna.

Međunarodno arhivsko vijeće (ICA – The International Council on Archives) međunarodna je nevladina organizacija osnovana 8. juna 1948. godine, uz potporu UNESCO-a, s osnovnim ciljem jačanja saradnje arhivskih institucija širom svijeta te unapređenja njihovih aktivnosti na očuvanju i zaštiti arhivske i registraturne građe, kao i osiguranju uvjeta za njeno korištenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak