Dr. Karčić: Transkripti dokazuju da genocid nije "produkt rat" svjesne namjere

6
Faruk Vele
Dr. Karčić: Transkripti dokazuju da genocid nije "produkt rat" svjesne namjere

Projekat "Transkripti genocida" koju je Memorijalni centar Potočari-Srebrenica jučer, 1. marta 2021. godine, objavio predstavlja jedan od najznačajniji projekata u posljednjim godinama, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba publicista, istraživač, viši stručni saradnik na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Hikmet Karčić.

Piše: Faruk Vele

"Stenogrami Skupštine Srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (poslije: Republika Srpska) 1991-1996 nisu nepoznat, ali će sada biti javno dostupni, te će biće omogućeno njihovo lakše pretraživanje, što će uveliko olakšati posao istraživačima. Uvidom u stenograme Skupštine Republike Srpske daje se jasna slika o dvije ključne stvari: namjera da se počini genocid i ideologija koju su provodili poslanici Skupštine. Također, zločini usmjereni prema Bošnjacima nisu bili "produkt rata" već precizno usmjerena netrpeljivost ne samo prema muslimanima već i prema multikulturalnim zajednicama", kaže Karčić.

Crkva i strani zvaničnici

Na sjednice Skupštine dolazili su i domaći i strani gosti poput čelnika Srpske pravoslavne crkve i kraljevske porodice Karađorđević, ali i strani diplomati i zvaničnici poput grčkog premijera Konstantinosa Mitsotakisa, koji je u svom govoru tada rekao da je greška Evropske zajednice što je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine "muslimanske države... u srcu Balkana i Evrope".

"Kroz stenograme primjećuje se da poslanici Skupštine bez obzira na politički background, imaju zajednički stav prema Bošnjacima: da je to "komunistička tvorevina", "sekta", itd", kaže Karčić.

Podsjeća da je početkom 1993, jednostavno usvojen zaključak pod predsjedavanjem osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika:
"Dobro, gospodo, da zaključimo. Skupština je zauzela stav da su Muslimani komunistička tvorevina i da predstavljaju vjersku skupinu turske orijentacije…

Oni su nevjernici, narod koji nije narod, odnosno narod koji hoće da bude narod i nema nikakve argumente za naciju… Mi ne prihvatamo tu vještačku naciju. Smatramo da su muslimani sekta, grupacija ili skupina, turske orijentacije… Ko je za? Ima li neko protiv? Suzdržan? Gospodo, hvala vam, usvojili smo zaključke jednoglasno".

Opsjednutost natalitetom Bošnjaka

Prema njegovim riječima, ono što je možda i najvažnije jeste da su ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i ostali mnogo bili opsjednuti natalitetom Bošnjaka.

U julu 1992. godine Karadžić spominje da:

"Mi dobro znamo, gdje dođe fundamentalizam da se tu više živjeti ne može, nema tolerancije, oni se natalitetom učetvorostručuju, a mi Srbi nismo tome dorasli, ne da samo mi Srbi nismo tome dorasli, čak ni hrišćani u Libanu nisu dorasli tim orijentalnim mentalitetima koje daje islam. Prema tome, mi to ne možemo. Ni Srbi ni Hrvati zajedno natalitetom ne mogu da kontrolišu prodor islama u Evropu, jer za 5–6 godina bi u unitarnoj Bosni Muslimana bilo preko 51%….".

Ovakvi stavovi, o natalitetnom ratu, invaziji "hordi sa Istoka", podudaraju se sa radikalnom desničarkom teorijom zavjere pod naslovom "Velika zamjena" (Great Replacement), koju je utvrdio francuski pisac Renaud Camus, 2012. godine, u svojoj knjizi Le Grand Remplacement. Ova ideologija postala je podloga za desničarske ekstremiste širom svijeta, a i sam Karadžić je bio inspiracija za teroriste od Norveške do Novog Zelanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak