Da li će nam policija upadati u kuće zbog klevete: Upozorenje na rizike zbog izmjene zakona

3
Radiosarajevo.ba
Da li će nam policija upadati u kuće zbog klevete: Upozorenje na rizike zbog izmjene zakona

Sankcionisanje uvrede i klevete kao krivičnih djela i drakonske kazne do čak 100.000 KM, koje vode direktno u bankrot – takvu su sudbinu vlasti u RS namijenile "neposlušnim medijima" i građanima koji "pričaju svašta".

Uz urušavanje građanskih sloboda u stezanje obruča oko novinara i drugih kritički nastrojenih građana, otvaraju se i brojna druga, ne manje intrigantna pitanja.

Jedno od njih je i gdje su granice javnog i privatnog i je li ovaj zakon, ako bude usvojen, uvodi u situaciju u kojoj su "snagama reda" odriješene ruke i otvoren put ka teroru?

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Da li će se Ministarstvo pravde uspjeti da ubijedi građane da su planirane izmjene Krivičnog zakonika u skladu sa "evropskim standardima", jer i Njemačka i Švedska, eto, imaju iste takve zakone.

Radmila Žigić, dugogodišnja novinarka i aktivistkinja u borbi za zaštitu ljudskih prava, smatra da inkriminacija klevete ozbiljno ugrožava slobodu medija i donosi strah od zloupotreba i neizvjesnost u rad novinara i izdavača.

Sankcionisanje klevete kao krivičnog djela, dodaje ona, bila bi opravdana samo u situaciji da su mehanizmi zaštite slobode mišljenja i medijskih sloboda u istom nivou sa zaprijećenim krivičnim gonjenjem, što u RS-u nije slučaj.

OHR o izmjenama Krivičnog zakona RS: 'Mediji moraju raditi bez straha i političkog pritiska'

"Porediti nas sa zemljama EU koje su inkriminisale klevetu nije opravdano, ako se ne sagleda i nivo zaštite slobode govora koji u tim zemljama postoji", kaže Radmila Žigić za Srpskainfo.

Dodaje da ne postoje ni dostupna istraživanja ili procjene, koje bi dokazale da su uvrede i klevete u RS-u u tolikoj mjeri rasprostranjene i ugrožavajuće pojave, da ih je potrebno kriminalizovati.

"Kriminalizacija znači uključivanje policije i tužilaštva u prostor građanskih sloboda i ona mora da bude zaista opravdana opštim dobrom", ističe Žigićeva.

Krivični zakon RS: Uređenje javnog prostora ili kontrola medija?

Drugi problem Nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS, u poglavlju o krivičnim djelima protiv časti i ugleda je, kako ističe Žigićeva, "inicijalna nedorečenost u pogledu razdvajanja privatnog i javnog prostora".

"Koje situacije i mjesta ima na umu predlagač kada kaže da 'ko o drugom iznosi ili prenosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu znajući da je to što iznosi ili prenosi neistina'", pita se Žigićeva.

Da li to obuhvata i privatni prostor, radno mjesto, mjesnu zajednicu, ulicu, kafanu?

"Ako u razgovoru uz kafu sa prijateljima, kažete nešto što je možda neistina i nekoga vrijeđa, da li bi i to bilo krivično djelo? Hoće li policija upadati u kuće, zbog riječi izrečenih u privatnosti doma? Da li je ovo prijetnja privatnoj komunikaciji i ličnim građanskim slobodama", pita se Radmila Žigić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak